Săptămâna într-o oră din 07 decembrie 2018
-
07 Decembrie 2018 18:38
Cele mai importante evenimente ale săptămânii:
Moscova promite să-i scape de sancțiuni pe moldovenii cu probleme, care vor veni înainte de alegeri în Republica Moldova
Autoritățile ruse au anunțat luni 3 decembrie a.c., un soi de amnistiere migrațională pentru cetățenii Republicii Moldova care se confruntă cu unele probleme legate de șederea legală în Federația Rusă dacă aceștia vor veni în Republica Moldova înainte de alegerile parlamentare din februarie. Comunicatul difuzat de ministerul rus de interne precizează că pentru a scăpa de pedeapsă sau cel puțin a se alege cu o sancțiune mai blândă, moldovenii trebuie să intre în Republica Moldova în perioada 1 ianuarie – 24 februarie 2019. Comunicatul mai precizează că măsura a fost luată la rugămintea lui Igor Dodon după întrevederea avută la finele lunii octombrie cu președintele rus Vladimir Putin. Această decizie dacă se va pune în aplicare poate fi calificată ca o intervenție în campania electorală, consideră premierul Pavel Filip. De asemenea, analiștii politici susțin că astfel, Moscova, încearcă să promoveze Partidul Socialiștilor la viitoarele parlamentare.
**
Igor Dodon a promulgat legea ce va permite organizarea referendumurilor în aceeași zi cu alte alegeri
Președintele Igor Dodon a promulgat legea de modificare a Codului electoral, astfel că va fi posibilă organizarea unui referendum în aceeași zi cu alegerile parlamentare. În general, în spațiul public a intervenit o anumită confuzie în legătură cu inițiativa democraților de a supune la referendum problema reducerii numărului deputaților și a revocării acestora. Confuzia este legată de un amendament electoral votat de majoritatea parlamentară încă la 8 noiembrie care permite organizarea simultană a alegerilor și a unui referendum, dar la care opoziția s-a prins abia la ședința parlamentului din 30 noiembrie. Inițiativa democraților este criticată însă și de opoziție și de societatea civilă.
**
Alegătorii nu știu ce înseamnă vot uninominal
Cu doar două luni înainte de alegerile parlamentare, aproape 60 la sută dintre cetățenii R. Moldova afirmă că nu știu ce înseamnă votul uninominal care se va aplica la scrutinul din 24 februarie 2019. Potrivit datelor Barometrului de Opinie Publică, prezentat marți, 4 decembrie a.c., la Chișinău, 57,7 % dintre respondenți nu știu ce înseamnă votul uninominal, în timp ce doar 37,6 înțeleg ce reprezintă acest sistem de vot. Potrivit experților, ar fi nevoie de o amplă campanie de informare, astfel încât cetățenii să nu fie derutați atunci când ajung în fața urnelor de vot.
**
PDM acuză unele partide că au furat startul electoral
Partidul Democrat a difuzat vineri, 7 decembrie a.c., un comunicat de presă în care acuză câteva formațiuni politice, între care PSRM, PAS și PPDA, că ar fi încălcat legislația în preajma alegerilor parlamentare și anunță că a depus o sesizare la instituțiile de stat. PDM se referă în mod expres la faptul că PSRM și-a desemnat candidații înainte de termen și atrage atenția la susținerea deschisă pe care o oferă Igor Dodon socialiștilor. Totodată, PDM susține că PAS și Platforma DA, care au anunțat că vor forma un bloc la alegeri, ar face deja agitație electorală. Socialiștii au spus că vor veni mai târziu cu o reacție, în timp ce PAS acuză o tentativă de intimidare a opoziției.
**
Sondaj BOP: intențiile de vot la alegeri
Partidul Socialiștilor, conduce în intențiile de vot la alegerile parlamentare din februarie anul viitor, potrivit datelor Barometrului Opiniei Publice. În afara socialiștilor, în Parlament ar urma să intre Partidul Democrat aflat la putere, precum și blocul opoziției pro-europene format din PAS și Platforma DA. PSRM ar obține 23 la sută din sufragii la alegeri, PD – 7,6%, iar PAS (7,5%) și PPDA (5%) ar lua împreună 12,5 la sută din sufragii. Datele Barometrului de Opinie Publică arată că numărul celor care n-au exprimat o opțiune de vot se ridică la aproximativ 50 la sută. Potrivit autorilor, marja de eroare este de 3 la sută.
**
CNA și-a prezentat bilanțul pentru acest an
În anul 2018, Centrul Național Anticorupție a investigat circa o mie de cauze penale de corupție. Cel mai afectat de corupție este municipiul Chișinău, unde au fost înregistrate 471 de cazuri. Datele au fost prezentate de șeful CNA Bogdan Zumbreanu, vineri 7 decembrie a.c., în cadrul unei conferințe de presă. El a mai spus că CNA a avut drept priorități în acest an prevenirea și combaterea corupției în educație, sănătate și alte domenii sociale. Directorul executiv al Transparency Internațional Moldova, Lilia Carasciuc susține însă că CNA se axează pe cazurile de corupție mică și că instituția nu este suficient de liberă să instrumenteze și dosare de corupție politică.
**
Igor Dodon, într-o nouă vizită în Rusia
Igor Dodon s-a aflat săptămâna aceasta într-o nouă vizită în Rusia. El a participat joi, 6 decembrie a.c., la reuniune a CSI la Sankt-Petersburg, dar și la ședința Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice. Amintim că la insistența lui Igor Dodon R. Moldova a fost admisă ca observator în această structură controlată de Moscova și din care fac parte Rusia, Belarus, Kazahstan, Armenia și Kârgâzstan. Acest statut nu a fost recunoscut oficial de către autoritățile de la Chișinău, iar deciziile semnate de Igor Dodon nu sunt valabile din punct de vedere juridic, potrivit experților.
**
Iurie Leancă vrea o reuniune a Parteneriatului Estic în România
Președinția României la Consiliul UE ar putea fi o oportunitate pentru organizarea unui summit la Iași, cu participarea țărilor din Parteneriatul Estic, a declarat, luni, 3 decembrie a.c., la Cluj, viceprim-ministrul pentru integrare europeană Iurie Leancă. El a precizat că principala problemă care se pune în context ține de campania pentru alegerile parlamentare din R. Moldova.