Săptămâna într-o oră din 03 noiembrie 2017
-
04 Noiembrie 2017 14:43
Cele mai importante evenimente ale săptămânii:
Proiectul de schimbare a limbii de stat în Constituție din ”moldovenească” în română, avizat de CCM
Curtea Constituțională a R. Moldova a avizat marți, 31 octombrie a.c., un proiect de modificare a Constituției care prevede schimbarea sintagmei „limba moldovenească” în limba română. Proiectul, inițiat de 35 de deputați, poate fi examinat în Parlament, fără să mai fie nevoie de un termen de așteptare de 6 luni. Curtea Constituțională a invocat hotărârea sa din 5 decembrie 2013 prin care a stabilit că Declarația de Independență a R. Moldova face corp comun cu textul Constituției, iar prevederile din Declarație, care se referă la limba română, prevalează asupra textului Legii supreme, în care este menționată sintagma „limbă moldovenească”. Totodată, Curtea a menționat că indiferent dacă proiectul avizat va fi sau nu votat în Parlament, hotărârea sa din decembrie 2013 rămâne în vigoare și trebuie respectată de toate instituțiile publice.
***
Strategia națională de apărare, aprobată de Guvern
Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința sa de miercuri, 1 noiembrie a.c., Strategia națională de apărare și Planul de acțiuni privind implementarea acesteia pentru anii 2017-2021. Documentul prevede dezvoltarea unui sistem de apărare eficient și dotarea cu tehnică și echipamente moderne a Armatei Naționale. De asemenea, vor fi revizuite responsabilitățile structurilor de forță. Strategia urmărește asigurarea apărării frontierei de stat, dezvoltarea capacității de control și protecție a spațiului aerian. Strategia națională de apărare a fost prezentată de ministrul apărării, Eugen Sturza, numit în funcție de președintele Parlamentului, după ce candidatura lui a fost respinsă repetat de șeful statului.
***
Guvernul a rechemat din funcții mai mulți ambasadori
Guvernul a aprobat în cadrul ședinței sale din această săptămână, rechemarea înainte de termen a ambasadorilor Republicii Moldova în Lituania, Valeriu Frija, Belgia și Luxemburg, Iurie Reniță, precum și în Statele Unite, Aurelian Ciocoi, acesta din urmă numit în urmă cu doar patru luni. Și conducătorul misiunii diplomatice din Olanda, Emilian Brenici, a fost rechemat, acesta fiind, însă, la final de mandat. Valeriu Frija și Iurie Reniță au fost rechemați pentru că au fost numiți în funcții în baza unui mandat politic, a explicat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur.
***
BNM va purta discuții cu cei de la Kroll pe marginea raportului despre jaful bancar
Reprezentanți companiei Kroll vor veni săptămâna viitoare la Chișinău pentru a discuta cu autoritățile mai multe detalii pe marginea celui de-al doilea raport despre jaful bancar, a anunțat joi, 02 noiembrie a.c., Guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea. El a declarat că BNM negociază cu reprezentanții Kroll ca raportul să fie făcut public, în măsura în care acest lucru va fi permis de anchetă. Primele acțiuni în vederea recuperării banilor delapidați din sistemul bancar moldovenesc ar putea fi făcute în luna noiembrie, a mai spus Guvernatorul BNM.
***
Vestmoldtransgaz, scoasă la privatizare
Întreprinderea de stat Vestmoldtransgaz, care gestionează gazoductul Iași-Ungheni, a fost scoasă la privatizare la un preț de 180 de milioane de lei și cu condiția investirii a 93 de milioane de euro în următorii 2 ani. Analiștii economici presupun că decizia a fost luată pentru a accelera lucrările de extindere a conductei spre Chișinău, astfel încât aceasta să poată fi utilizată la potențial mai mare. Agenția Proprietății Publice a lansat un concurs investițional pentru privatizarea companiei Vestmoldtransgaz, care pare să fie o decizie oportună, în contextul în care statul a arătat în mai multe cazuri că nu este un bun gestionar, a subliniat analistul economic, Roman Chircă.
***
Comisia specială a încheiat trasarea hotarelor circumscripțiilor uninominale
Comisia specială creată de guvern a finalizat săptămâna aceasta trasarea hotarelor pentru viitoarele circumscripții uninominale la alegerile parlamentare din 2018. Maia Pentru cetățenii din regiunea transnistreană au fost propuse două mandate, iar pentru diasporă – trei. Din celelalte 46 de circumscripții, 11 vor fi în municipiul Chișinău, două în Găgăuzia și una în raionul Taraclia, populat de etnici bulgari. Partidul Acțiune și Solidaritate al Maiei Sandu și alte formațiuni de opoziție au criticat modul de repartizare a circumscripțiilor. Potrivit opoziției, noul sistem electoral a fost creat pentru a avantaja PDM și PSRM.