SăntătateInfo/Medic: ”Este ca și cum ne-au trimis la război, dar numai cu bastoane în mână” (Revista presei)
-
01 Aprilie 2020 09:49
Revista presei din 01 aprilie 2020
”Pronostic sumbru pentru R. Moldova. Numărul cazurilor de COVID-19 ar putea ajunge la 28 de mii”, titrează Adevărul. Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a anunțat la emisiunea „Puterea a patra” de la N4, că în Republica Moldova ar putea fi înregistrate 28 mii de cazuri de infectare cu COVID-19. Ea a precizat că evaluarea respectivă a fost oferită de reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății. Viorica Dumbrăveanu a subliniat că în cel mai bun caz, numărul persoanelor infectate cu COVID-19 ar putea ajunge la 3 mii. Ea a menționat că Republica Moldova încă nu a atins apogeul cazurilor de infectare cu coronavirus. Potrivit ei, acest lucru s-ar putea întâmpla în a doua și a treia săptămână a lunii aprilie.
„Este ca și cum ne-au trimis la război, dar numai cu bastoane în mână”, spune medicul Nicolae Lupu, de la Călărași, într-un reportaj publicat se site-ul Sănătate INFO. ”Trei dintre cei patru medici de familie de la Vita Med Prim din Călărași sunt pensionari. Muncesc din greu, pentru că deservesc patru sate: Peticeni, Tuzara, Novaci și Seliște. Șeful Centrului, medicul Nicolae Lupu are 68 de ani. „Mănuși avem, că am procurat vreo 10 000 încă înainte de a începe epidemia. Halate de unică folosință nu avem, așa că le purtăm pe acelea obișnuite. Am mai cumpărat dezinfectant, iar sâmbătă facem curățenie ideală. Nu putem găsi dezinfectant. Avem noroc că este aproape fabrica de vin și ne-au adus câțiva litri de spirt cu care prelucrăm suprafețele. Aducem și de acasă spirt de 70-90 de grade și prelucrăm cu el ușile, ferestrele și podelele. Am cumpărat și spirt de la farmacie, dar îl folosim doar pentru manopere medicale. Este greu. Este ca și cum ne-au trimis la război, dar numai cu bastoane în mână”, mărturisește medicul.
„Tot mai mulți dintre noi suntem contaminați, dar asta se ține în secret”, mărturisește un medic din cadrul Centralului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), care a apelat la AO „Juriștii pentru drepturile omului” pentru a povesti, sub protecția anonimatului, despre atitudinea autorităților față de angajații de la urgență, scrie Ziarul de Gardă. Medicul spune că echipamentul de protecție al cadrelor medicale din serviciul de urgență nu corespunde tuturor normelor de protecție în cazul pandemiei de COVID-19. „Acestea (costumele) sunt pentru protecția în caz de infecții bacteriene, holere. (…) Sunt combinezoane, doar nu au ecrane de protecție sau mască cu respirator. Este o mască cu dublă protecție, dar care nu este cea mai eficientă”, precizează medicul. El mai afirmă că numărul cadrelor medicale contaminate ar fi mult mai mare decât cel anunțat zilnic de autorități. „Întrebați-o pe dna Dumbrăveanu de ce nu dă cărțile pe față? De ce nu spune așa cum este? Noi între noi oricum comunicăm. Eu știu că un coleg de la Spitalul de boli infecțioase s-a molipsit. S-a infectat și familia. Noi oricum aflăm aceste cazuri, dar se vede că suntem duși în eroare. Nu se comunică. La spitalul republican și sora superioară este contaminată și infirmiera. Ați văzut să se spune despre asta?”, se arată revoltat medicul, care mai mărturisește că de trei săptămâni nu și-a văzut copilul.
Despre focarul de îmbolnăviri printre medicii din raionul Soroca relatează TV8. Aproape 60 la sută dintre bolnavii de coronavirus, înregistrați acolo, sunt lucrători medicali. Aproape toți sunt de la Substația Medicală de Urgență. Deocamdată, nu este clar cum au început să se infecteze angajații stației, fiind creată o comisie pentru a stabili sursa prima a infecțiilor. Din cauza numărului mare de îmbolnăviri, întreaga stație a fost plasată în carantină, afirmă jurnaliștii locali. Iar chemările sunt asigurate de echipele de medici din raionul Florești și Drochia. Un angajat al spitalului, sub protecția anonimatului, a descris o situație alarmantă: „Medicii nu au fost echipați la timp. Nu li s-a explicat ce trebuie să facă, care sunt pașii corecți”. Pentru a se proteja cât de cât, medicii își cumpără, din banii proprii, strictul necesar pe care-l găsesc încă în farmacii. Potrivit lui, sunt medici care au plecat pe buletin de boală, de frică.
În timp ce medicii încearcă să trateze pacienții infectați și sectorul IT se implică în lupta cu COVID-19, scrie portalul Moldova.org. Programatorii, designerii și alți specialiști IT au decis să creeze aplicații și roboți pentru a le ușura viața fie medicilor, fie profesorilor. De asemenea, specialiștii s-au gândit să creeze un robot care să livreze medicamente și mâncare pacienților infectați așa cum există deja în China sau au creat o platformă – un laborator online pentru a conecta experți și pentru a lucra la problemele generate de coronavirus. Mai mult, laboratorul anticriză va funcționa nu doar pentru cetățenii Republicii Moldova, ci pentru Europa de Est.