Șansele unui „da” al liderilor europeni pentru cererile de aderare la Uniunea Europeană ale R. Moldova și Ucrainei sunt de 90 la 10 (Revista presei)

  • 21 Iunie 2022 09:43
Șansele unui „da” al liderilor europeni pentru cererile de aderare la Uniunea Europeană ale R. Moldova și Ucrainei sunt de 90 la 10 (Revista presei)

În ajunul summit-ului european de pe 23-24 iunie, analistul politic Igor Boțan estimează că șansele unui „da” al liderilor europeni pentru cererile de aderare la Uniunea Europeană ale Republicii Moldova și Ucrainei sunt de 90 la 10. Directorul Asociației pentru Democrație Participativă, într-un interviu săptămânal la Europa Liberă: remarcă faptul că Olanda și Danemarca au rețineri. Olandezii zic acum da, despre danezi nu știm nimic, de aceea – 90 la 10”, explică Boțan. Obiecțiile țărilor sceptice în legătură cu extinderea UE spre est țin, de regulă, de neîncrederea față de starea democrației și justiției în potențialele noi membre.

Timpul scrie că Viktor Orban ar putea bloca Moldova să primească statutul de țară candidată la UE. Ungaria pune condiții imposibil de îndeplinit. Acesta cere ca Ucraina și Moldova să primească statutul de țări candidate concomitent cu Bosnia și Georgia, condiție imposibil de îndeplinit. Condiția pusă de Viktor Orban este imposibil de îndeplinit însă, dat fiind că Georgia este considerată extrem de îndepărtată de perspectiva europeană, iar Bosnia este măcinată de tensiuni interetnice alimentate de Serbia și Rusia, explică ziarul.

Săptămâna în care am devenit candidați la candidatură, este titlul editorialului lui Vitalie Vovc din Deschide.md. Republica Moldova, spre deosebire de Ucraina, poate rezolva totul foarte simplu și repede, și cu NATO, și cu UE, și cu securitatea cetățenilor în fața unei eventuale invazii: re-Unirea cu România! Dar în acest context autorul amintește vorba cu vrabia din mână și barza din cer. Noi ne bucurăm ca idioții doar când vedem o barză, undeva departe, iar vrabia o alungăm cu mătura, deși ea încearcă, sărmana, să ni se așeze singură în palme.

După avizul pozitiv de vineri al Comisiei Europene la cererea de aderare la UE, depusă de Republica Moldova, ședința comună a parlamentelor României și Republicii Moldova, desfășurată sâmbăta trecută la Chișinău, a reprezentat, în aparență, o altă direcție de politică externă reușită a actualei guvernări, scrie Nicolae Negru în Ziarul Național. Autorul ne îndeamnă să recunoaștem că, în sfârșit, avem la guvernare politicieni care nu sunt doar proeuropeni, de aceștia am mai avut, ci și capabili, paradoxal, să înțeleagă că drumul spre Europa trece prin România. După avizul de vineri al Comisiei Europene, nu se mai poate spune că intrarea în UE e posibilă numai prin România și e de presupus că polemica dintre unioniști și proeuropeni se va construi pe viteza de aderare la UE.

Privind însă obiectiv argumentul că, în condiții „normale”, reunificarea directă e mai rapidă decât în cadrul UE, nu mai pare o axiomă. În opinia lui Nicolae Negru, ar fi însă iresponsabil, irațional, dacă unioniștii și europeniștii s-ar încăiera acum pentru a demonstra cine e mai mare patriot. După cum s-a văzut duminică în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, unde au fost aduși să „protesteze” și să ceară „o viață nouă” câteva mii (nu erau în mod evident „zeci de mii”) de oameni, există suficiente forțe politice pornite să clatine barca Republica Moldova.

Fermierii n-au anulat protestul de azi, anunță Curentul! Asociația Forța Fermierilor a avut ieri seara o discuție cu Premierul Natalia Gavrilița. Potrivit fostului deputat Alexandru Slusari, director executiv al Asociației, Prim-ministrul a spus că protestul are motivație politică. Slusari spune că, această declarație este o ofensă în adresa agricultorilor.

Agricultorii din Republica Moldova, citați de Mold-Street,  susțin că menținerea restricțiilor la exportul de grâu este în detrimentul agricultorilor, care stau cu hambarele pline și nu au unde vinde cerealele, iar în scurt timp va începe recolta. Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare spun că recolta din acest an nu este una promițătoare, iar o decizie privind o eventuală eliminare a restricțiilor se va lua doar după ce se va ști sigur ce cantitate de grâu va fi recoltată.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
-0,04
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:4,12 m/s
Sat
3
Sun
1
Mon
1
Tue
-0
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău