Sancțiunile, impact major asupra economiei Rusiei: Se estimează că PIB-ul Rusiei va scădea cu 11,2% în 2022, cu puține posibilități de redresare în următorii doi ani

  • 02 Octombrie 2022 14:28
Sancțiunile, impact major asupra economiei Rusiei: Se estimează că PIB-ul Rusiei va scădea cu 11,2% în 2022, cu puține posibilități de redresare în următorii doi ani

Economia rusă este în ruină, iar sancțiunile sunt esențiale pentru a distruge capacitatea Rusiei de a duce un război, precizează Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Cel de-al optulea pachet de sancțiuni, detaliat de șeful diplomației UE, Josep Borrell, include noi interdicții la importurile de produse rusești, ceea ce ar urma să ducă la o pierdere de venituri de șapte miliarde de euro suplimentare pentru Rusia, și noi interdicții de export pentru tehnologii cheie folosite în armată, cum ar fi componente aviatice și electronice și anumite substanțe chimice, scrie Calea Europeană.

Pachetul de sancțiuni va stabili baza legală pentru o plafonare a prețului la petrolul rusesc și le va interzice cetățenilor din UE să facă parte din consiliile de administrație ale companiilor rusești de stat.

Astfel, sancțiunile au un impact major asupra Rusiei. Se preconizează că PIB-ul Rusiei va scădea cu -11,2% în 2022, cu puține posibilități de redresare în următorii doi ani.

De asemenea, Rusia importă cu -35,2% și exportă cu -30,9% mai puțin. În iunie, livrările de echipamente informatice au scăzut cu 79% față de luna februarie. 

Sancțiunile au un impact major și asupra sistemului financiar. 50% dintre activele Băncii Centrale a Rusiei sunt înghețate, iar 75% din sectorul bancar al Rusiei face obiectul unor sancțiuni. Mai mult, Rusia a pierdut companii care reprezentau 40% din PIB-ul său. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău