Sancțiuni pentru încălcarea legii privind utilizarea buteliilor de gaz

  • 20 Noiembrie 2018 08:12
Sancțiuni pentru încălcarea legii privind utilizarea buteliilor de gaz

Autoritățile vor introduce sancțiuni pentru încălcarea legislației cu privire la utilizarea și comercializarea buteliilor de gaz pentru uz casnic.

De asemenea, va fi elaborat un program național de înnoire a parcului buteliilor și compensarea costurilor pentru păturile social-vulnerabile. Actualmente, 90% din butelii folosite sunt învechite, cu termen de exploatare depășit. Acțiunile se regăsesc într-un plan de acțiuni privind asigurarea securității și minimizarea riscurilor la utilizarea gazelor petroliere lichefiate, prezentat luni, 19 noiembrie, la Guvern, transmite IPN.

Documentul a fost elaborat la solicitarea premierului Pavel Filip în urma exploziei produse în sectorul Râșcani al capitalei, la începutul lunii octombrie. Șeful executivului a subliniat importanța identificării măsurilor concrete pentru evitarea unor astfel de situații pe viitor și instituirea unui mecanism viabil ce ține de alimentarea buteliilor cu gaz, comercializarea și instalarea acestora.

„Acum trebuie să asigurăm securitatea oamenilor, iar în termen util să creăm un cadru legal care va permite folosirea doar a buteliilor de gaz care au trecut verificarea tehnică. Pe de altă parte, trebuie să ne asigurăm că gazul utilizat este anume cel destinat pentru gospodărie și nu cel care se folosește la alimentarea automobilelor”, a subliniat premierul, citat într-un comunicat de presă remis de Guvern.

Planul de acțiuni mai prevede și licențierea companiilor care au dreptul să îmbutelieze și să comercializeze gazul lichefiat pentru uz casnic, dar și ajustarea politicii bugetar-fiscale pentru acordarea unor facilități agenților economici. Potrivit autorităților, acestea vor contribui la micșorarea prețurilor pentru gazele petroliere lichefiate de uz casnic. Autoritățile mai planifică și campanii de informare privind regulile de securitate la utilizarea gazelor.

Planul de acțiuni urmează a fi definitivat, iar, suplimentar, autoritățile vor examina posibilitatea desfășurării activității de livrare și instalare a buteliilor de către companii specializate. De asemenea, în cadrul ședinței, premierul a fost informat despre mersul lucrărilor de restabilire a blocului locativ din sectorul Râșcani al capitalei, care a avut de suferit în urma exploziei.

Potrivit responsabililor, două dintre cele patru planșee avariate au fost deja restabilite, iar lucrările de reparație a pereților interiori continuă. În același timp, în scara unde a avut loc deflagrația, deja funcționează sistemul de alimentare cu apa și canalizare, sistemul electric, dar și ascensorul. În curând, va fi restabilit și sistemul de încălzire, astfel încât până la sfârșitul acestui an locatarii vor putea reveni în apartamente.

Cinci oameni și-au pierdut viața în urma deflagrației din seara zilei de 6 octombrie. Printre ei și un copil de patru ani. Preventiv, s-a stabilit că deflagrația a fost cauzată de o scurgere de gaze. Potrivit procurorilor, nu se poate vorbi deocamdată despre o cauză oficială a exploziei întrucât expertizele dispuse pe acest caz, inclusiv expertiza buteliei de gaz descoperite, nu sunt gata. Când vor fi finalizate expertizele, cel mai probabil, cauza penală va înceta în legătură cu decesul făptuitorului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău