Sănătos informațional | Victoria Condrat: „M-am gândit că istoria mea va motiva măcar o femeie să meargă să-și facă testul Papanicolau”

  • 28 August 2019 17:28
0%
00:00:00
00:00:00

I se putea întâmpla oricărei altei femei, dar sigur nu ei. Așa credea Victoria Condrat despre cancerul de col uterin, până în momentul în care a aflat că, de fapt, credea într-un mit.

Spune că a fost o norocoasă, depistându-l la timp. Voia să conceapă un copil prin metoda fertilizării in vitro și a mers la doctor. Testul obligatoriu pe care a trebuit să-l facă, Papanicolau, i-au adus vestea proastă. Ce a urmat, nu a fost deloc plăcut, povestește Victoria, dar e fericită că trăiește, că s-a vindecat. Ea a decis să-și spună public povestea în speranța că măcar o femeie, după ce o va asculta, va merge la doctor și va face acest test, prevenind astfel cancerul. Pentru că el nu alege, nu ține cont de vârstă, statut social, banii din bancă sau lucrurile bune pe care le faci. Vă lăsăm să ascultați istoria, ca să puteți lua o decizie corectă. 

În Moldova, cancerul de col uterin este al doilea, după cel mamar, care afectează mii de femei. În medie, câte aproximativ 300 de femei sunt depistate anual cu această formă a maladiei. Aproape jumătate dintre ele decedează, deoarece ajung târziu la doctor. Pentru a reduce numărul îmbolnăvirilor, autoritățile  din Sănătate își propun ca imunizarea împotriva virusului Papilloma Uman (HPV), considerată una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a maladiei, să fie inclusă în Programul Național de Imunizări. Acest lucru ar însemna că serul ar putea deveni obligatoriu și va fi administrat fetițelor cu vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău