Sănătos informațional | Ludmila Popovici, despre violență și sechelele pentru sănătatea victimelor: „Agresorul, cel mai des, lovește în cap, rinichi și ficat, ca să nu lase urme. Femeile rămân fără auz și fără vedere”

  • 13 Noiembrie 2019 11:22
0%
00:00:00
00:00:00

În Republica Moldova nu există oameni care să nu știe ce înseamnă violență interumană, iar în foarte multe familii este primită ca o normalitate. Violență interumană există la grădiniță, școală, chiar și la locul de muncă, iar fenomenul nu va putea fi oprit până când nu se va înțelege de unde i se trag rădăcinile.

Și deși trăim într-o țară cu multă violență, societatea nu este solidară cu victimele, oamenii rămân pasivi în fața cazurilor de violență, iar acest lucru încurajează agresorii. Tot în Republica Moldova, violența în familie este foarte des alimentată de mamele-soacre, consideră specialiștii, deși tocmai ele ar trebui să fie cele care-și protejează nurorile și nepoții de tatăl agresor. De asemenea, deși prevalează violența fizică, care lasă sechele grave asupra sănătății victimelor, foarte des agresorii țintesc în demnitatea femeii, provocându-le în timp traume psihice iremediabile.

De ce fenomene sociale este legată violența? Ce condiții o provoacă și care sunt sechelele psihice și fizice cu care rămâne un om supus unui proces îndelungat de violență? De ce suntem indiferenți față de victimele violenței? De ce femeile bătute crunt de parteneri nu pot demonstra în instanță că sunt victime ale violenței? Sunt întrebări pe care i le-am adresat în acest podcast psihologului Ludmila Popovici, directorul Centrului „Memoria”, care acordă asistență psihologică, socială și medicală victimelor violenței. Discutăm cu ea în contextul unui apel pe care l-a făcut pe Facebook de donare de bani, întrucât Centrul este la limita financiară și astfel există riscul să nu mai poate oferi servicii victimelor, care văd în el un ultim ajutor.

Sănătos Informațional – o emisiune despre mituri și adevăr în sănătate, realizată de Elena Cioina. Emisiunea este difuzată în fiecare miercuri, începând cu ora 10.05, și în reluare, sâmbăta, la aceeași oră.

Podcasturile „Sănătos Informațional” pot fi găsite și pe pagina web Sănătate INFO, în categoria interviuri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău