Sănătos informațional | Cât de protejată este R.Moldova de difterie. În Ucraina sunt înregistrate deja peste 20 de cazuri, iar România e în stare de alertă

  • 12 Decembrie 2019 15:30
0%
00:00:00
00:00:00

În episodul de astăzi al podcastului „Sănătos Informațional” vorbim despre difterie, o boală infecțioasă destul de periculoasă, care se transmite foarte repede și pe distanțe foarte mici. Se răspândește cel mai des în încăperile închise, unde nu se aerisește sau nu se păstrează curățenia sau se află o persoană deja bolnavă.

Te poți molipsi ușor, dacă ai fost în contact cu un purtător al bacteriei Corynebacterium diphtheriae și nu ești vaccinat, dacă ai pus mâna pe o suprafață contaminată, dacă cineva bolnav a tușit, strănutat lângă tine. Difteria afectează în mod special căile nazale, faringele, laringele și pielea, iar ulterior și alte organe interne. Este o urgență medicală și se tratează doar în staționar. Epidemiologii spun că singura metodă de prevenire a bolii este vaccinarea.

Autoritățile din Ucraina au înregistrat în ultimele 2 luni peste 20 de cazuri de difterie. Cele mai multe în regiuni aflate la granița cu România și Moldova. Primul caz a fost important din India, țară endemică la difterie. Ucraina este afectată de infecție, spun epidemiologii, din cauza ratei mici de vaccinare a populației. Doar 40%-60% din populația acestei țări are vaccinul administrat împotriva difteriei, insuficient pentru o protecție de grup sau pentru protejarea celor cu contraindicații la vaccinare.

România este și ea în alertă, chiar dacă nu au fost înregistrate cazuri. Și la ei rata de vaccinare împotriva difteriei este sub nivelul optim de protecție colectivă. Autoritățile au declarat stare de alertă și au demarat o campanie de informare și vaccinare, mai ales a populației din localitățile megieșe cu Ucraina.

Alături de India, la nivel global, difteria are o incidență mare în Indonezia, Yemen, Nigeria și în Venesuela. Cazuri de difterie au fost constate și în Europa. Anul trecut au fost înregistrate 26 de cazuri în Germania, 15 cazuri în Marea Britanie, 10 în Ucraina.

În Moldova situația e mai bună, spun specialiștii în imunizări. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, acoperirea vaccinală a copiilor este între 90-95%. Mai prost la acest capitol stau adulții. Doar 75% din cetățenii moldoveni adulți sunt vaccinați împotriva difteriei. Nevaccinați sunt în mod special emigranții, a căror evidență e complicat să o ții, afirmă specialiștii de la ANSP. Despre difterie, simptome, importanța imunizării, tratament, ne paște sau nu pericolul izbucnirii unui focar sau chiar epidemii de difterie am vorbit astăzi cu Anatol Melnic coordonatorul Programului național de imunizări, șef al secției supraveghere epidemiologică a bolilor prevenibile prin vaccinare de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Sun
4
Mon
6
Tue
5
Wed
5
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău