Sănătateinfo | Vaccinurile anti-COVID-19 pentru copii: Doze, posibile reacții adverse, raport risc-beneficiu ( Revista presei)

  • 23 Noiembrie 2021 09:30
Sănătateinfo | Vaccinurile anti-COVID-19 pentru copii: Doze, posibile reacții adverse, raport risc-beneficiu ( Revista presei)

Maia Sandu vizitează marți un București care, preocupat de criza politică și epidemiologică, a pus în plan secund relația bilaterală, comentează Veridica.ro. Ca de multe alte ori în ultimii 30 de ani, și acum s-au ratat șanse; chiar și așa, legăturile continuă să se consolideze. Vizita președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, la București, trebuie privită și tratată cu maximă seriozitate și atenție de către conducerea de la București. Indiferent de persoanele care sunt la conducerea României și mizele interne, relația cu Chișinăul trebuie să fie printre priorități, dacă într-adevăr politicienii români vor să promoveze o politică activă măcar și în vecinătatea sa. Împreună cu Maia Sandu, la București vor ajunge și doi miniștrii importanți din guvernul Nataliei Gavriliță. Este vorba de șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, un expert de politică externă care cunoaște foarte bine România, și vicepremierul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, cel care recent a încheiat contractul energetic cu Gazprom. Așadar, Republica Moldova își dorește sincronizarea agendei sale europene cu cea a Bucureștiului pe partea de politică externă. De asemenea, completarea delegației cu ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, care se ocupă de poitica energetică, denotă faptul că Republica Moldova este hotărâtă să vină la București pentru a discuta alternative energetice și proiecte viabile de interconectare la sistemul energetic european via România, scrie Veridica.ro.

Nicu Popescu explică pentru „Gazeta de Chișinău” de unde a luat că majoritatea moldovenilor nu vor unirea cu România. Ministrul de Externe își asumă în mare parte declarațiile făcute săptămâna trecută la Moscova, într-un interviu pentru postul de radio „Echo Moskvy”, unde a afirmat că majoritatea cetățenilor R. Moldova nu și-ar dori Unirea cu România. Șeful diplomației de la Chișinău susține, într-un comentariu solicitat de „Gazeta de Chișinău”, că cetățenii au fost informați „parțial corect” cu privire la declarații sale, iar într-un stat de drept, singurii care pot lua decizii referitoare la viitorul țării sunt cetățenii, apărătorii de drept ai suveranității statului. Totodată, aceste declarații făcute de Popescu în cadrul vizitei sale în Federația Rusă au provocat critici dure din partea unor analiști și observatori politici, atât de la Chișinău, cât și de la București, care i-au sugerat ministrului că ar fi trebuit să fie cel puțin mai calculat în expresii. De asemenea, pe acest fundal, PUN a organizat luni, 22 noiembrie, o manifestație de protest la sediul Ministerului de Externe, solicitând demisia lui Nicu Popescu, formațiunea lui Octavian Țîcu fiind secondată în acest demers și de AUR Moldova.

Într-un editorial din Ziarul Național, Nicolae Negru scrie că alegerea primarilor în 15 localități merită privită cu atenție, nu numai la Bălți, al doilea ca mărime oraș din Republica Moldova, unde s-a dat bătălia principală între partidele parlamentare și extraparlamentare. Partidul câștigător, PAS, are ocazia să vadă cum s-au reflectat cele 100 de zile de guvernare asupra electoratului din localitățile respective. Sigur, rezultatele nu se extrapolează asupra întregului teritoriu, dar unele tendințe pot fi relevante și trebuie luate în seamă. O victorie a candidatului PAS la Bălți ar fi avut semnificația cireșei pe tortul triumfului din 11 iullie. Dar nu a fost să fie. Totuși, candidații PAS au învins în 7 din 14 sate unde s-au organizat alegerile pentru primar, ceea ce ar sugera că PAS se mai află pe valul simpatiei populare. Nu și la Bălți, unde a învins surprinzător candidatul Partidului „Șor”, Marina Tauber… Ar putea fi un indiciu că „șorizarea” se extinde din Orhei spre alte localități, că pentru alegători contează mai puțin proveniența banilor, decât rezultatele. Dodon, care a făcut campanie la Bălți, a mai primit o palmă răsunătoare. Bălțenii au votat-o de fapt nu pe Tauber, ci pe Șor cu punga sa obscură. Ideologia nu mai ține de foame. E preferat socialismul practic, fie și corupt, conchide Nicolae Negru.

Ziarul de Gardă contabilizează 621 de zile de pandemie COVID în R. Moldova. Sute de mii de îmbolnăviri și peste 8500 de decese. În spatele acestor date sunt și alte statistici, necunoscute deocamdată, cum ar fi cele despre numărul pacienților cu alte maladii, accesul cărora la asistență profesionistă a fost restricționat sau limitat din cauza pandemiei, scrie publicația. Cum și-au menținut starea de sănătate cardiacii, diabeticii, persoanele cu maladii oncologice sau cei cu probleme psihice? Cum s-au descurcat femeile cărora, în pandemie, le-a fost dat să nască un copil? – întrebări la care caută răspuns Ziarul de Gardă. Pacienții spun că, în cele 621 de zile, viața lor a fost altfel. Ei consideră că, indiferent cum va evolua pandemia, starea lor nu va mai fi niciodată cea de altă dată, deoarece, în cei aproape doi ani de zile, pentru că ei nu au reușit să efectueze investigațiile și tratamentele necesare, maladiile de care suferă s-au cronicizat, creându-le tot mai multe probleme. Potrivit medicilor, cea mai serioasă problemă acum este reticența pacienților cronici față de vaccinul anti-COVID.

Portalul Sănătateinfo scrie despre Vaccinurile anti-COVID-19 pentru copii: doze, posibile reacții adverse, raport risc-beneficiu. Ce arată ultimele date statistice. Publicația subliniază că vaccinurile sunt supuse unor teste de siguranță deosebit de riguroase înainte de a primi aprobarea pentru administrare populației generale. Cu toate acestea, niciun medicament nu este lipsit sută la sută de efecte secundare. Care sunt efectele secundare cu care se pot confrunta copiii care primesc vaccinul COVID-19, citiți pe portalul Sănătateinfo.md.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău