Salvatorii recomandă, în special, copiilor și pescarilor să evite mersul pe gheața formată pe suprafața bazinelor acvatice și pescuitul la copcă, deoarece gheața este prea fragilă

  • 19 Ianuarie 2021 12:33
Salvatorii recomandă, în special, copiilor și pescarilor să evite mersul pe gheața formată pe suprafața bazinelor acvatice și pescuitul la copcă, deoarece gheața este prea fragilă

Salvatorii recomandă, în special, copiilor și pescarilor să evite mersul pe gheața formată pe suprafața bazinelor acvatice și pescuitul la copcă, deoarece gheața este prea fragilă și există riscul prăbușirii în apă. Aceștia au lansat o campanie de prevenire a unor asemenea cazuri. Salvatorii au venit cu unele recomandări și către cei care de Bobotează se scaldă în apă

În nordul Republicii Moldova grosimea gheții, care s-a format în bazinele acvatice, nu depășește cinci centimetri, în regiunile de sud – patru centimetri. Din această cauză, gheața se consideră foarte fragilă, iar mersul sau pescuitul la copcă poate fi foarte periculos, deoarece există riscul prăbușirii sub gheață, avertizează Dumitru Vieru, căpitan al serviciului intern al Inspectoratului General pentru Situații Excepționale.

Ținând cont că pescarii iese în această perioadă un moment important este ca distanța dintre pescari să fie de cel puțin trei metri la ieșitul pe gheață. Ieșirea pe gheață va fi numai dacă gheața va fi verzuie – albastră și stratul de gheață și stratul de gheață va depăși opt centimetri. Copiii pe gheață vor ieși numai cu părinții sau adulții. Ieșirea pe gheață a copiilor în grupuri se recomandă la o grosime a gheții de 15 centimetri. 

Cei care practică patinajul, nu au voie pe gheață formată pe suprafața bazinelor acvatice dacă aceasta nu are o grosime de cel puțin 25 de centimetri. Salvatorii au lansat și o campanie pe lacul de la Valea Morilor din capitală unde au simulat o situație de salvare a unei persoane care a căzut în apă din cauza stratului subțire de gheață. În cazul în care persoana salvată este inconștientă nu trebuie să ne grăbim să facem resuscitarea cardio-pulmonară. Mai întâi verificăm pulsul, spun salvatorii. Dacă persoana nu respiră, efectuăm resuscitarea  cardio – pulmonară. În cazul persoanelor conștiente solicităm imediat intervenția medicilor. Important este, mai spun salvatorii, să le oferim lichide calde, numai nu cafea sau alcool. 

Salvatorii au avut câteva recomandări și către cei care sărbătoresc Boboteaza pe stil vechi sau Botezul lui Isus Hristos și obișnuiesc să se scalde în lacuri sau iazuri.

Ieșirea se va face numai în grupuri mici pentru a nu cădea sub gheață, în locuri special amenajate pentru aceasta. Coborârea în apă se va face lent. Ieșirea din apă de asemenea se va face lent și, suplimentar, persoanele se vor înveli cu ceva cald. Ieșirea persoanelor în această zi de sărbătoare se recomandă doar celor care sunt 100% sănătoși.

Potrivit prognozelor meteorologilor, în următoarele zile vremea se va încălzi ceea ce poate conduce la creșterea pericolelor ieșirii pe gheață.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-1,76
Fum
Umiditate:80 %
Vint:0 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău