Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău. A fost lansată lucrarea „Panorama postcomunismului în Republica Moldova”

  • 29 August 12:57
Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău. A fost lansată lucrarea „Panorama postcomunismului în Republica Moldova”

Transformările din Rep. Moldova, începând cu reformele inițiate la jumătatea anilor optzeci ai secolului trecut și până la problemele actuale ale științei istorice și parcursul european al țării sunt ilustrate în lucrarea în două volume „Panorama postcomunismului în Republica Moldova”, coordonată de scriitoarea și cercetătoarea Liliana Corobca, apărută la București la Editura Institutului Cultural Român. Lansare acestei lucrări la care au colaborat mai mulți cercetători a avut loc ieri, 28 august, în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău 2024 și a fost și parte a programului Congresului Național al Istoricilor Români, transmite Radio Chișinău. a

Evenimentul de lansare a acestei apariții editoriale moderat de istoricii Sergiu Musteață și Gabriel Moisa și i-a avut ca protagoniști pe scriitoarea și criticul de artă Larisa Turea, precum și pe cercetătorii științifici Nicolae Enciu și Lidia Prisac.

Potrivit cercetătoarei științifice Lidia Prisac, „marele noroc al istoricilor din Republica Moldova este faptul că nu sunt înregimentați politic”, în contextul în care „misiunea unui istoric este să se detașeze de politic și să abordeze lucrurile la rece, pentru a prezenta o realitate istorică care s-a perindat”.

„Este destul de complicat să te detașezi de eveniment și să vorbești la rece despre ele și totodată abordarea să fie echidistantă și să nu cazi în mrejele politizării. Sunt unii care mai plătesc tribut acestei politizări și pot să facă propagandă pentru anumite idei sau subiecte sau, de exemplu, direcții sau tendințe politice”, a spus Lidia Prisac. 

„Am încercat să informez despre această perioadă destul de confuză din perioada noastră modernă”, a declarat criticul de artă și scriitoarea Larisa Turea, care a contribuit la această ediție cu câteva capitole despre lumea teatrului în perioada post-comunismului.

„Ani în șir, teatrul la noi, era nevoit să vorbească un limbaj esopic, să spună lucrurile printre dinți, cât mai cifrat, și atunci când a căzut zidul de la Berlin, el din păcate a rămas în conștiință. Abia după anii nouăzeci, când au apărut doi vectori de acțiune, Teatrul Eugen Ionesco, proaspăt format, și Teatrul Național Mihai Eminescu, cu doi lideri foarte puternici, Petru Vutcărău și Sandu Vasilache, au apărut foarte multe lucrări interesante”,  a subliniat Larisa Turea. 

Cel de-al doilea eveniment prilejuit de publicarea volumelor „Panorama postcomunismului în Republica Moldova” va avea loc duminică, 1 septembrie, ora 16:30, la Mediacor, în cadrul unei mese rotunde.

Studiul reunește lucrările mai multor cercetători eminenți din Republica Moldova, precum Nina Corcinschi, Larisa Turea, Valentin Burlacu, Silviu Andrieș-Tabac, Nicolae Enciu, Ion Valer Xenofontov, Lidia Prisac, Diana Cheianu, Iulian Fruntașu și Liliana Rotaru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-1,15
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău