Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău 2024 | ICR participă cu o ofertă bogată de titluri de referință din literatură, critică literară, istorie

  • 27 August 17:07
Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău 2024 | ICR participă cu o ofertă bogată de titluri de referință din literatură, critică literară, istorie

Institutul Cultural Român participă, pentru al treilea an consecutiv, la Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău cu o ofertă bogată de titluri de referință din domeniile literaturii, criticii literare, istoriei și artei, informează un comunicat transmis, marți, AGERPRES.

Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău va avea loc, în perioada 28 august - 1 septembrie, la Centrul Mediacor din cadrul Universității de Stat din Moldova și va reuni cele mai noi apariții editoriale din România și Republica Moldova.

Programul ediției include lansări și dezbateri în jurul celor mai recente volume apărute sub egida Institutului Cultural Român, dar și evenimente dedicate poeziei contemporane și literaturii pentru copii, la care vor participa cercetători, istorici, scriitori și artiști vizuali din România și Republica Moldova.

"Institutul Cultural Român susține peste tot în lume, prin toate programele sale specifice și cu fiecare ocazie, cultura scrisă și limba română ca element definitoriu al spațiului cultural comun dintre România și Republica Moldova. Parteneriatul de tradiție cu Bookfest Chișinău reprezintă cea mai fericită ocazie din an în care să remarcăm această unitate culturală și, în același timp, o importantă oportunitate de a prezenta și oferi acces publicului din Republica Moldova la produsele editoriale ale Editurii Institutului Cultural Român. (...) Astăzi, de Ziua Independenței Republicii Moldova, îi felicit pe cetățenii Republicii Moldova la 33 de ani de la eliberarea de sub ocupația sovietică, 33 de ani de la ieșirea la lumină de sub umbra tancurilor rusești și îi asigur de deplinul sprijin al ICR pe calea europeană de la care, sunt convins, Republica Moldova nu mai poate fi abătută", a declarat Liviu Jicman, președintele ICR, citat în comunicat.

Lucrării "Panorama postcomunismului în Republica Moldova" (Vol. I și II), coordonată de Liliana Corobca și publicată la Editura Institutului Cultural Român, îi sunt consacrate două evenimente, în cadrul cărora vor fi dezbătute aspecte metodologice ale cercetării, dar și diverse teme relevante pentru transformările din Republica Moldova. Lansarea celor două volume va avea loc miercuri, începând cu ora 15,00, în Aula 530 a Universității de Stat din Moldova, în cadrul Congresului Național al Istoricilor Români (CNIR 2024).

Joi, începând cu ora 18,00, Institutul Cultural Român invită cititorii de toate vârstele să descopere care este relația dintre text și imagine în literatura pentru copii, într-un eveniment dedicat regretatului scriitor Spiridon Vangheli.

Cel de-a doilea titlu pe care Institutul Cultural Român îl va lansa la Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău este monografia "Purcărete și Boroghină. Pelerini în Marele Teatru al Lumii", semnată de Ludmila Patlanjoglu și publicată de Editura ICR în două versiuni, română și engleză.

Duminică, începând cu ora 16,30, preotul Iustin Marchiș, istoricul de artă Vladimir Bulat și Dana Ionescu, coordonatoarea Centrului Național al Cărții, vor fi protagoniștii lansării ediției în limba engleză a albumului "Mănăstiri și biserici din Transilvania între secolele XIII-XVIII".

Ediția 2024 a Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău este finanțată de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova și are loc în parteneriat cu Ministerul Culturii din România și Ministerul Culturii din Republica Moldova. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Mon
17
Tue
20
Wed
21
Thu
18
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău