RZECZPOSPOLITA | Euroentuziaștii omoară Uniunea?
-
18 Decembrie 2017 10:22
Există de mai mult timp impresia că cea mai mare amenințare pentru unitatea Uniunii Europene nu sunt deloc naționaliștii și partidele antieuropene sprijinite de Moscova. Dimpotrivă, nimic nu dăunează ideii de integrare ca unele declarații ale celor mai înflăcărați susținători ai ei.
Nu altceva a fost în ultimul timp ideea anunțată de liderul social-democrației germane, Martin Schulz. La congresul partidului, la care gruparea i-a dat mandat de a negocia coaliția guvernamentală cu creștinii Angelei Merkel, a ținut o cuvântare înflăcărată privind viitorul Europei. Ideea lui este simplă: Uniunea actuală trebuie schimbată în superstat, în Statele Unite ale Europei. Ce se va întâmpla însă cu statele care nu vor dori să intre în această nouă structură? Vor trebui să iasă din Uniune, notează RZECZPOSPOLITA.
Și aici apar două probleme grave. În primul rând, un plan atât de îndrăzneț al reformei Uniunii este propus în cuvântarea programatică înaintea construirii coaliției de liderul partidului care...a pierdut de facto alegerile. SPD a obținut în ele doar 20% din voturi, fiind rezultatul cel mai mic al social-democrației de după al doilea război mondial. Adăugăm că, cu toate că a câștigat Angela Merkel, partidul ei a obținut 8 puncte mai puțin decât acum patru ani. Crearea unei noi-vechi coaliții în Germania nu poate probabil decât să grăbească procesul de întărire a partidelor radicale. Din moment ce nu contează dacă votezi cu stânga sau cu dreapta, pentru că oricum va conduce cancelarul Merkel, acesta poate fi pentru mulți nemți un semnal să voteze cu grupări din afara mainstream-ului politic, să-i susțină pe radicalii din dreapta sau stânga. Drept rezultat, crearea din nou a marii coaliții nu poate decât să grăbească fenomenele, pe care trebuia să le prevină. Angela Merkel era cea care trebuia să oprească marșul forțelor antieuropene în Germania, când Emmanuel Macron a reușit să oprească Frontul Național înainte de preluarea puterii în Franța.
Aici însă nu este vorba de Germania și nici de Franța, problema este mai amplă. O parte a elitelor europene trăiește cu convingerea că numai fuga înainte va salva Europa, că singurul leac este o integrare și mai puternică și mai profundă. De aici ideea lui Macron de construire a nucleului dur al UE în jurul zonei euro, de aici ideea lui Schulz de creare a Statelor Unite ale Europei. Nu trebuie să fii specialist în stări de spirit sociale, pentru a constata că această idee nu este ceva la care visează europenii.
Acum câteva zile, ziarul britanic „The Guardian” a observat pe bună dreptate că Donald Tusk, șeful Consiliului European, a constat că cotele obligatorii privind primirea imigranților în loc să unească Bătrânul Continent, nu au făcut decât să radicalizeze starea de spirit în Europa Centrală. Trezind de la început îndoieli, ideea Bruxelles-ului a contribuit deci la creșterea stărilor de spirit antieuropene. Același lucru se întâmplă cu proiectele lui Schulz. Ideea Statelor Unite ale Europei nu va face decât să ofere un argument tuturor susținătorilor tezei că statele în UE ar trebui să fie mai suverane - și aceasta atât celor mai moderate, cât și celor mai radicale.
Și nu este vorba că Uniunea a început brusc să folosească de lozinci radicale, dar a închide ochii la problemele grave, cum este migrația – deoarece această temă este ridicată de populiști – nu face deloc ca ele să dispară. Dimpotrivă, vor crește. La fel cum va crește distanța dintre elitele europene, care propun Statele Unite ale Europei, și masele care văd că problema securității, fundamentală pentru ei, poate fi rezolvată numai de către statele lor suverane. Uniunea contribuie până acum la intensificarea fenomenelor în fața cărora statele se simt mai puțin sigure.
Comentariu de Michal Szuldrzynski
Traducerea: Maria Stanciu