Rușii care traversează Lituania spre Kaliningrad, întâmpinați în gara din Vilnius cu fotografii uriașe cu războiul din Ucraina

  • 25 Martie 2022 15:17
Rușii care traversează Lituania spre Kaliningrad, întâmpinați în gara din Vilnius cu fotografii uriașe cu războiul din Ucraina

Rușii care traversează Lituania cu trenurile având ca destinație enclava rusă Kaliningrad pot să vadă, începând de vineri, fotografii mari cu distrugerile produse de armata lor în Ucraina, afișate într-o gară din Vilnius, potrivit AFP citată de Agerpres.

Pe baza unui acord de facilitare a tranzitului, o sută de trenuri traversează în fiecare lună Lituania, transportând ruși cărora le este interzis să coboare pe teritoriul acestei țări baltice.

Douăzeci și patru de fotografii cu cartiere bombardate din Kiev și Mariupol au fost instalate la nivelul ferestrelor, pe platforma unde opresc trenurile pentru a le permite cetățenilor din UE să coboare sau să urce.

„Astăzi, Putin ucide populația pașnică în Ucraina. Sunteți de acord cu asta?”, este scris pe unele fotografii.

„Am selectat imagini care reflectă cu emoție realitatea sumbră pe care o trăiește populația ucraineană”, a declarat Jonas Staselis, președintele Clubului Fotografilor de Presă din Lituania, care a ajutat la organizarea expoziției.

„Vrem să răspândim cât mai mult un mesaj care arată că într-o țară liberă nu se poate scăpa de realitate”, a adăugat el.

Este greu de spus în ce măsură mesajul îi convinge pe pasagerii ruși. Presa lituaniană a publicat vineri dimineață o imagine cu un pasager care îi arată fotografului degetul mijlociu.

De la începutul agresiunii ruse din Ucraina, au apărut mai multe inițiative prin care se încearcă transmiterea unui mesaj Rusiei.

Primăria capitalei Vilnius a redenumit în Strada Eroilor Ucraineni o străduță care duce spre Ambasada Rusiei, în timp ce o companie internațională a mobilizat voluntari din diaspora rusofonă pentru a suna la telefon persoane din Rusia și pentru a le transmite informații despre războiul din Ucraina, cu scopul de a contracara propaganda oficială.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău