Rusia vrea să își majoreze exporturile de motorină în februarie în pofida embargoului și plafonului de preț

  • 03 Februarie 2023 19:42
Rusia vrea să își majoreze exporturile de motorină în februarie în pofida embargoului și plafonului de preț

Rusia intenționează să își majoreze exporturile de motorină în februarie, în pofida embargoului impus de Uniunea Europeană, a plafonului de preț și a lipsei tancurilor petroliere, arată datele furnizate de traderi și de platforma Refinitiv, transmite Agerpres.

Un embargou privind importurile de produse petroliere rafinate rusești în țările UE va intra duminică în vigoare, iar Grupul celor șapte state puternic industralizate (G7) ar urma să impună la rândul său plafoane de preț pentru livrările rusești de combustibili.

În pofida acestor măsuri restrictive, exporturile totale de motorină din porturile rusești de la Marea Neagră și Marea Baltică ar urma să crească cu 5% până la 10% în luna februarie comparativ cu luna ianaurie, până la 4,2-4,3 milioane de tone, arată datele furnizate de traderi.

Rusia și-a majorat deja livrările de motorină spre Turcia și Maroc, în încercarea de a-și redirecționa produsele petroliere înaintea embargoului UE.

Cu toate acestea, sursele din piață spun că, în această lună, livrările de motorină de la rafinăriile rusești ar putea fi mai mici decât se preconiza. "Pe lângă embargou, livrările de produse rafinate ar putea fi afectate de vremea nefavorabilă din porturile Novorossiisk și Tuapse de la Marea Neagră", a spus unul dintre traderi.

De asemenea, rafinăriile rusești ar putea reduce producția de carburanți în funcție de nivelul plafonului de preț, care nu a fost încă stabilit, susțin traderii. "Dacă marjele vor deveni negative, producția de combustibili ar putea să scadă rapid și semnificativ", a adăugat un trader.

Lipsa de tancuri petroliere disponibile este un alt factor care ar putea limita exporturile rusești de motorină, a adăugat o sursă citată de Reuters.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău