Rusia vrea două consulate pe teritoriul Republicii Moldova

  • 16 Noiembrie 2012 14:49
Rusia vrea două consulate pe teritoriul Republicii Moldova

Săptămâna viitoare Republica Moldova și Federațua Rusă vor începe consultările privind deschiderea unui consulat al Federației Ruse la Tiraspol, a declarat vineri, 16 noiembrie, în cadrul unui briefing vicepremierul rus, Dmitri Rogozin.

Totodată, Chișinăul și Moscova încă nu au convenit în privința unui nou contract de livrare a gazului, Moscova fiind îngrijorată de condițiile de participare ale Republicii Moldova la pachetele energetice 2 și 3 din cadrul Tratatului Energetic European.
 
Dmitri Rogozin a declarat că Rusia solicită deschiderea a două consulate – unul la Bălți și altul la Tiraspol. Dacă în privința primului părțile au convenit, fapt confirmat și de un comunicat al guvernului, în urma întrevederii dintre oficialul rus și premierul Vlad Filat, în privința celui de la Tiraspol, Dmitri Rogozin a declarat că la 22 noiembrie vor începe consultările consulare moldo-ruse, în cadrul cărora va fi discutată și chestiunea respectivă. El a spus că nu vede o problemă în privința deschiderii unei misiuni diploamtice în stânga Nistrului, chiar dacă recent ministrul afacerilor externe, Iurie Leancă a afirmat că nu există condițiile necesare în acest sens. 
 
Părțile nu au ajuns la un consens nici în privința unui nou contract de livrare a gazelor. Dmitri Rogozin a exprimat temerile Federației Ruse față de angajamentele Chișinăului asumate odată cu semnarea Pachetelor energetice 2 și 3. Potrivit oficialului, rămâne problema datoriilor Republicii Moldova față de Gazprom. În plus, el a declarat că Bruxellesul își poate schimba opinia în această problemă în orice moment.
 
La rândul său, ministrul economiei Valeriu Lazăr a exprimat dorința Chișinău privind  semnarea unui acord cu partea Rusă și a dat asigurări că Republica Moldova nu va întreprinde acțiuni care ar pune în pericol investițiile ruse din sectorul de gaze din țară.
 
Astăzi la Chișinău are loc cea de-ea 13-a reuniune a comisiei interguvernamentale moldo-ruse. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,07
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău