Experți: Cetățenii români din R. Moldova nu au susținut candidații și partidele eurosceptice, pentru că își doresc păstrarea rolului strategic al României în sprijinirea parcursului european
-
02 Decembrie 13:52
Cetățenii români din Republica Moldova nu au susținut candidații și partidele eurosceptice, anti-sistem, în cadrul alegerilor prezidențiale și parlamentare din România, spre deosebire de românii din țară și diasporă. Acest lucru se explică prin faptul că electoratul din R. Moldova își dorește păstrarea rolului strategic al României în sprijinirea parcursului european al R. Moldova, evitarea destabilizării UE și continuarea ajutorului României pentru Ucraina, comentează analiștii politici de la Chișinău.
Dacă în România se va păstra o guvernare pro-europeană, relația dintre București și Chișinău va continua să fie bună, ca în ultimii ani, susține analistul Ion Tăbârță în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău. El atenționează că și parcursul european al R. Moldova depinde de viitoarea guvernare de la București.
„Dacă va fi formată o guvernare pro-europeană, sau o guvernare dintre partidele sistemice, tind să cred că relația dintre Republica Moldova și România va fi una bună, cu continuarea acelor proiecte foarte importante pentru Republica Moldova, care integrează Republica Moldova în spațiul european. Dacă vom avea o guvernare naționalistă, este imprevizibil. Total imprevizibil e care va fi atitudinea Guvernării de la București în eventualitatea unui Guvern extremist și populist. Este complicat de spus care va fi temperatura relației dintre Chișinău și București în cazul unui Guvern din care vor face parte și forțele extremiste”, a spus Ion Tăbârță.
Cetățenii români din Rep. Moldova au votat diferit față de cei din România și diasporă în general, pentru că „în Republica Moldova situația e diferită”, explică publicistul și analistul politic Nicolae Negru. „Pe tot parcursul perioadei de când cetățenii români din R. Moldova pot vota în alegerile din România ei au evitat să voteze partide de stânga și partide care ar putea fi suspectate de simpatii pentru Rusia, care ar putea destabiliza UE”, a spus Nicolae Negru pentru Radio Chișinău.
„Lucrul ăsta îl vedem și în alegerile de ieri. Partidul AUR, de exemplu, care zice că este unionist. Totuși nu există încredere în acest partid, fiindcă spune liderul AUR-ului că nu va ajuta Ucraina în rezistența ei împotriva agresiunii ruse, ca și alte partide suveraniste, care declară simpatia pentru Rusia, pentru Putin. Deci, nimic nou în modul cum au votat românii din Republica Moldova. Au votat PNL, care au sprijinit Republica Moldova în integrarea europeană, au votat PSD, dar cel mai mult au votat USR, fiindcă există această bătălie finală peste o săptămână, în alegerile prezidențiale, unde Elena Lasconi îl va înfrunta pe Călin Georgescu, simpatizant al lui Putin, care zice că nu va ajuta Ucraina. Într-un fel, românii din Republica Moldova au anticipat și turul doi al alegerilor prezidențiale din România”, a subliniat Nicolae Negru.
Nicolae Negru a mai spus că votul majoritar pentru AUR al diasporei românești poate fi motivat de propaganda rusă, amplificată de ascensiunea unor curente eurosceptice, naționaliste, populiste și suveraniste în mai multe state ale UE.