Rusia va ajuta China să își construiască propriul sistem de avertizare împotriva atacurilor cu rachete

  • 04 Octombrie 2019 14:57
Rusia va ajuta China să își construiască propriul sistem de avertizare împotriva atacurilor cu rachete

Anunțul a fost făcut ieri de președintele Vladimir Putin, care a precizat că astfel de sisteme au în prezent doar Statele Unite și Rusia.

În opinia liderului de la Kremlin, gestul arată că Moscova și Beijingul au o relație specială. Întrebat astăzi de reporteri, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov nu a dorit să precizeze când va deveni operațional sistemul, transmite RRA.

Rusia ajută China la realizarea sistemului de avertizare împotriva atacurilor cu rachete, ceea ce va mări în mod fundamental și radical capacitatea de apărare a Chinei, a declarat în premieră, ieri, la Sochi, președintele Vladimir Putin. Președintele Putin a subliniat că de asemenea sistem dispun în prezent doar Statele Unite și Rusia.

O sursă apropiată Ministerului rus al Apărării, citată de cotidianul "Vedomosti", a precizat că este vorba de un sistem de avertizare împotriva atacurilor cu rachete strategice, ceea ce de facto va însemna coordonarea capabilităților forțelor nucleare strategice ale Rusiei și China. Sergei Lousianin, directorul Institutului Extremului Orient, citat de RIA Novosti, apreciază că dezvăluirea acestei informații are ca scop reechilibrarea balanței de forțe în regiune, fiind legate de recenta retragere a Statelor Unite din tratatul cu Rusia privind forțele nucleare intermediare.

Decizia Statelor Unite, subliniază expertul, a fost o lovitură îndreptată nu atât împotriva Rusiei, cât a Chinei, întrucât rachetele cu rază intermediară între 500 și 5.500 km reprezintă 90% din potențialul nuclear chinez. În opinia sa, Beijingul este preocupată de posibilitatea ca în Statele Unite se desfășoare în Asia rachete cu rază intermediară cu bazare la sol, considerând că acestea vor fi îndreptate, în primul rând, împotriva Chinei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău