Rusia trimite în Moldova rachete ca să distrugă - UE, bani ca țara să rămână cu fruntea sus (Revista presei)

  • 11 Noiembrie 2022 10:11
Rusia trimite în Moldova rachete ca să distrugă - UE, bani ca țara să rămână cu fruntea sus (Revista presei)

Rusia trimite în Moldova rachete ca să distrugă - UE, bani ca țara să rămână cu fruntea sus, titrează DW. Publicația subliniază că Șefa Comisiei Europene, Ursula vor der Leyen, a anunțat un pachet suplimentar de sprijin energetic pentru Republica Moldova în valoare de 250 de milioane de euro.

De asemenea, la sfârșitul acestei luni, la Paris, va avea loc un „summit de solidaritate” cu Republica Moldovei, organizat de președintele francez Emmanuel Macron. Șefa Comisiei Europene a menționat că la ora actuală se lucrează în comun cu secretariatul Comunității Energetice asupra unui mecanism de susținere a Moldovei în contextul războiului din Ucraina. Mai exact, este vorba de o procedură de acces a Chișinăului la resursele energetice europene. 

La reuniunea de la Paris a fost invitată și Maia Sandu. DW subliniază că autoritățile de la Chișinău se pregătesc de sistarea totală a livrărilor de gaze rusești de pe 1 decembrie 2022. Premierul țării, Natalia Gavrilița, a vorbit despre acest pericol într-un interviu apărut joi în „Politico”. Potrivit ei, dacă acest lucru se va întâmpla, Chișinăul va cere partenerilor europeni un „ajutor de supraviețuire” de 450 de milioane de euro.

Germania deja a anunțat un ajutor în valoare de 40 de milioane de euro pentru asigurarea securității energetice a Moldovei. Banii vor fi oferiți sub formă de suport bugetar nerambursabil, prin intermediul Băncii de Dezvoltare a Germaniei KfW, și vor fi folosiți pentru compensarea creșterii costurilor energiei pentru populația cu venituri mici. Grantul va ajunge în contul Ministerului Finanțelor de la Chișinău până pe 15 decembrie 2022.

Uniunea Europeană își propune să crească capacitatea forțelor armate europene de a răspunde la eventualele crize care izbucnesc la frontierele externe ale UE. Șeful diplomației europene a prezentat un nou plan de mobilitate militară, în care sunt menționate și Republica Moldova, Ucraina și Balcanii de Vest, citim în NewsMaker.

Comisia și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate Josep Borrell au prezentat un al doilea plan de acțiuni privind mobilitatea militară și o comunicare comună privind o politică de apărare cibernetică a UE pentru a aborda deteriorarea mediului de securitate în urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și pentru a spori capacitatea UE de a-și proteja cetățenii și infrastructura, scrie NewsMaker.

Petru Grovazu se întreabă în Ziarul de Gradă cât e de conștient Guvernul de riscul protestelor din capitală a partidului Șor,  în cazul în care situația se complică odată cu venirea iernii?

Săptămâna trecută, prim-ministra Natalia Gavrilița anunța la Radio Moldova, că „anumite lucruri pot fi, totuși, îmbunătățite”, ca urmare a unor „remanieri la guvern”, – zicea ea.

De ce această decizie, abia acum, când prețurile au ieșit de sub control, când lumea a ieșit cu zecile de mii în stradă, când PAS nu mai reușește să cuprindă, de unul singur, toată avalanșa de probleme cu care se confruntă zilnic societatea: scumpirile în lanț, criza energetică, socială, economică, politică, războiul din Ucraina, protestele…, , când agentura rusă sub acoperire se regrupează la Chișinău și la Comrat în noi partide și alianțe politice și amenință cu alegeri anticipate sau lovitură de stat.

Vom avea altfel de Guvern? Apare întrebarea în ZDG

Vitalie Ciobanu susține în editorialul său din Europa Liberă că Republica Moldova are nevoie de partide de opoziție devotate interesului național, nu de instrumente în mâinile unei puteri străine care își dorește dărâmarea acestui stat, scoaterea lui de pe făgașul democratic și proeuropean. Iar potrivit publicistului, o activitate de opoziție autentică promite să facă Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) – „un partid al coeziunii”, cum se declară ei, în frunte cu Igor Munteanu, ex-deputat și fost ambasador moldovean la Washington, ales președinte la recentul congres de constituire.

Apariția CUB a trezit reacții diferite. Unii au evocat eternele orgolii basarabene și au acuzat „fragmentarea dreptei” în vremuri de restriște. Alții, dimpotrivă, salută noul partid de orientare liberală, întrucât e nevoie de alternative acceptabile la actuala putere, dar și de idei și critici constructive, care să o țină trează, vigilentă, mobilizată. Competiția face parte din normalitatea democratică.

Ea trebuie să se poarte în condiții legale și transparente. Am văzut ce malversațiuni politice generează un stat capturat de oligarhi. Moldova încă nu a scăpat de aceste toxine.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău