Rusia și-ar pregăti trupele pentru o agresiune la scară largă împotriva Ucrainei (Statul Major al armatei ucrainene)

  • 19 Octombrie 2019 08:37
Rusia și-ar pregăti trupele pentru o agresiune la scară largă împotriva Ucrainei (Statul Major al armatei ucrainene)

Federația Rusa se pregătește pentru o agresiune militară la scară largă împotriva Ucrainei, nu numai de-a lungul liniei de contact (Donbas), ci de-a lungul întregii linii de frontieră ruso-ucrainene, a declarat vineri șeful adjunct al Statului Major al armatei ucrainene, Aleksii Taran, într-un interviu acordat publicației locale Tyzhden.ua, potrivit agenției ucrainene de presă Ukrinform.

"Rusia se pregătește de o agresiune militară pe scară largă. Aceste planuri sunt destul de evidente. Forțele armate ale Ucrainei se pregătesc să respingă agresiunea armată de-a lungul întregii frontiere a Ucrainei" cu Rusia, a declarat Aleksii Taran, șeful Direcției principale de formare militară a armatei ucrainene.

Potrivit acestuia, ofensiva rusă ar viza nu doar linia de contact din Donbas, ci chiar "granița cu Belarus și mai departe zona de lângă Crimeea în Basarabia" de sud (regiunea Odesa).

"Avem astăzi un număr suficient de organisme de comandă și control pregătite și care sunt capabile sa planifice și să gestioneze trupele în aceste zone importante", a spus Taran.

În interviu, el a menționat că, din 2014, Ucraina consolidează capabilitățile unităților sale militare pentru a putea "respinge" o eventuală "agresiune armată la scara largă' din partea Rusiei.

"Rezultatul acestui efort poate fi văzut pe hartă: linia de contact este stabilizată, avansarea în continuare a agresorului este imposibilă', a adăugat înaltul responsabil militar ucrainean.

La sfârșitul lunii septembrie, președintele ucrainean Vladimir Zelenski, vorbind la cea de-a 74-a sesiune a Adunării Generale a ONU de la New York, a acuzat Rusia de agresiune, amintește portalul rusesc RBC.ru.

La 1 octombrie, reprezentanții Grupului de contact tripartit au convenit retragerea trupelor de ambele părți de la linia de contact din Donbas, din zona localităților Petrovsk și Zolotoi, care trebuia să înceapă la 7 octombrie.

Ministrul de externe ucrainean Vadim Pristaiko a declarat că retragerea forțelor ucrainene nu poate fi realizată din cauză că rebelii continuă să tragă în continuare asupra pozițiilor ucrainene.

În ultimele săptămâni, la Kiev au avut loc ample manifestații de protest împotriva aplicării așa-numitei "formule Steinmeier" de reglementare a conflictului din Donbas, care implică acordarea unui statut special permanent Donbasului și organizarea alegerilor în teritoriile controlate de rebelii proruși.

Kievul și Occidentul acuză Rusia de susținerea în special militară a rebelilor separatiști din estul Ucrainei, unde conform mai multor dovezi prezentate de autoritățile ucrainene ar exista și militari ruși, ceea Moscova neagă.AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău