Rusia și-a reluat plățile către Consiliul Europei

  • 02 Iulie 2019 19:55
Rusia și-a reluat plățile către Consiliul Europei

Rusia și-a reluat plățile către Consiliul Europei după ce le-a întrerupt pentru doi ani pe fondul crizei diplomatice cauzate de războiul din Crimeea, informează marți AFP, citând surse din cadrul organizației paneuropene pentru apărarea drepturilor omului.

Guvernul rus a vărsat suma de 33 de milioane de euro, contribuția sa la bugetul organizației pentru tot anul 2019, a anunțat directorul pentru comunicare al Consiliului Europei, Daniel Holtgen.

Bugetul Consiliului Europei pentru 2019 se ridică în total la 437 de milioane de euro.

"Plec de la principiul că datoriile pentru anii 2017 și 2018 vor fi reglate", a adăugat el, evaluând suma încă datorată la circa 55 de milioane de euro, fără a lua în calcul dobânzile.

Marțea trecută a avut loc "marea revenire" a Rusiei în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), după ce ea a absentat din acest for începând de la introducerea sancțiunilor împotriva ei, în 2014, în urma anexării Peninsulei Crimeea.

Moscova cerea restaurarea deplină a drepturilor sale și, pentru că cererea ei era respinsă, și-a suspendat toată contribuția financiară la Consiliul Europei și amenința să părăsească organizația, ceea ce i-ar fi împiedicat pe cetățenii ruși să înainteze recursuri la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO).

Această revenire a Rusiei în APCE, devenită posibilă în urma modificării regulilor organizației, cerută de majoritatea celor 47 de state-membre pentru a pune capăt crizei, a declanșat furia Ucrainei, țărilor baltice și Poloniei. Ucraina a decis să-și suspende participarea la APCE, care emite recomandări și interpelează guvernele în chestiuni ce țin de respectarea drepturilor omului. Letonia intenționează de asemenea să se retragă.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău