„Atacuri hibride agresive” ale Rusiei în Europa, inclusiv „interferențe electorale” în R. Moldova și România, menționate în raportul Conferinței de Securitate de la München
-
10 Februarie 19:05
![„Atacuri hibride agresive” ale Rusiei în Europa, inclusiv „interferențe electorale” în R. Moldova și România, menționate în raportul Conferinței de Securitate de la München „Atacuri hibride agresive” ale Rusiei în Europa, inclusiv „interferențe electorale” în R. Moldova și România, menționate în raportul Conferinței de Securitate de la München](https://media.radiochisinau.md/image/202502/640x360/252389-206714.png)
Acțiunile hibride ale Federației Ruse împotriva țărilor europene, inclusiv interferențele în alegerile din Republica Moldova și România, „fac parte din arsenalul cu care Rusia a distrus arhitectura de securitate în Europa”, relevă raportul anual al Conferinței de Securitate de la München, dat publicității astăzi, 10 februarie, și care va servi drept ghid pentru discuțiile de la prestigiosul forum care va avea loc de vineri până duminică în capitala Bavariei, transmite Calea Europeană.
Menționarea alegerilor din Republcia Moldova și România în raportul Conferinței este cuprinsă la capitolul consacrat Uniunii Europene, axat pe provocările cu care se confruntă viziunea liberală a UE cu privire la ordinea internațională, criza modelelor de securitate, economice și democratice ale UE și care va fi impactul probabil al noii administrații americane asupra UE, potrivit sursei citate.
Evocând „arhitectura de securitate distrusă” de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, raportul constată cum „regimul lui Putin emite deja amenințări nucleare și lansează atacuri hibride agresive asupra țărilor europene, inclusiv interferențe electorale, așa cum s-a văzut recent în Moldova, Georgia și România”.
Documentul sugerează, de asemenea, că o „victorie a Rusiei asupra Ucrainei ar încuraja Moscova să intensifice aceste atacuri și să își urmărească ambițiile imperiale în spațiul post-sovietic”.
Rusia a fost acuzată de ingerințe în alegerile prezidențiale și referendumul constituțional pentru aderarea la UE din Republica Moldova, Serviciul de Informații și Securitate al țării prezentând în Parlamentul de la Chișinău un raport în acest sens, mai scrie sursa citată. În Georgia, Moscova a fost acuzată de interferențe după ce Partidul „Visul Georgian” și-a consolidat puterea ca urmare a alegerilor, în timp ce îndepărtează țara de UE, iar cetățenii protestează în stradă.
Paleta de provocări la adresa Uniunii Europene va fi abordată la finalul acestei săptămâni la întrunirea anuală a Conferinței de Securitate de la, unde România va fi reprezentată de ministrul de externe Emil Hurezeanu și de ministrul apărării naționale Angel Tîlvăr.