NATO va desfășura un amplu exercițiu în România și pe flancul estic: Dislocare rapidă de forțe pentru a contracara o potențială criză
-
10 Februarie 18:26
![NATO va desfășura un amplu exercițiu în România și pe flancul estic: Dislocare rapidă de forțe pentru a contracara o potențială criză
NATO va desfășura un amplu exercițiu în România și pe flancul estic: Dislocare rapidă de forțe pentru a contracara o potențială criză](https://media.radiochisinau.md/image/202502/640x360/252388-206713.png)
NATO a disclocat în aceste zile peste 10.000 de militari și sute de mijloace tehnice, într-un amplu exercițiu în care testează Forța de Reacție Aliată (ARF) pe flancul estic, în România, Bulgaria și Grecia, transmite HotNews.ro.
Unul din cele mai mari exericiții aliate de pe flancul estic din 2025, Steadfast Dart 25 a început din luna ianuarie și continuă până la final de februarie, cu operațiuni în poligoanele militare din România, Bulgaria și Grecia, scrie sursa citată.
Este primul mare exercițiu NATO în care alianța testează operarea Forței de Reacție Aliată (Allied Reaction Force – ARF), un concept complet nou, rezultat dintr-o decizie politică luată la summitul NATO de la Vilnius din 2023, menită să ofere Comandantului Suprem Aliat forțe care pot fi dislocate rapid în toate mediile de luptă pentru a răspunde eficient la potențialele situații de criză în toate domeniile și tipurile de operații.
Forța de Reacție Aliată este capabilă să îndeplinească un spectru complet de misiuni. Poate servi ca o rezervă strategică rapidă în situații de criză, poate fi desfășurată pentru a descuraja escaladarea și, de asemenea, se poate desfășura rapid ca răspuns la crize legate de alte situații emergente.
STDT 25 reunește 10.000 de militari din nouă țări aliate: Bulgaria, Franța, Grecia, Italia, România, Spania, Slovenia, Turcia, Marea Britanie. Echipamentele implicate aparțin forțelor terestre, aeriene și navale ale țărilor aliate – 17 vase militare, peste 20 de aeronave și peste 1.500 de vehicule militare terestre.
Exercițiul STDT 25 a avut o etapă de dislocare a forțelor de la începutul anului până pe 7 februarie, iar acum urmează o etapă de exerciții și instruire comună, axată pe interoperabilitatea dintre forțe ce se va finaliza pe 21 februarie.
România participă cu peste 1.100 de soldați și 120 de echipamente militare
Scenariul exercițiului, a explicat luni colonelul Raffaele Della Rocca, reprezentantul ARF, nu are în vedere o anume națiune, ci „este o simulare a unei situații de criză care amenință Alianța” și că „unul dintre scopurile exercițiului este acela de a consolida Flancul estic”.
„Să disloci un număr atât de mare de oameni și echipament din o țară în alta înseamnă diverse provocări legate fie de infrastructură, fie de logistică, fie de interoperabilitate sau coordonare”, a spus Della Rocca.
Reprezentantul Comandamentului Forțelor Întrunite (CFI-MApN), colonelul Bogdan Tudorache a spus că 1.150 de militari români și 120 de echipamente militare fac parte din STDT 25, printre care 10 elicoptere și 4 avioane de luptă F-16.
Spre finalul lunii unul dintre cele mai importante evenimente ale exercițiului militar multinațional va avea loc în poligonul de la Smârdan.