RUSIA și-a găsit nașul. Cum arată submarinul american ACTUV (FOTO)

  • 02 Iulie 2015 13:11
RUSIA și-a găsit nașul. Cum arată submarinul american ACTUV (FOTO)

Marina americană testează o navă-robot, capabilă să vâneze, în mod autonom, submarinele inamice, scrie EVZ.ro

Sub umbrela Proiectului DARPA, nava ACTUV este proiectată pentru a vâna submarinele silențioase inamice din noua generație, conform Business Insider.
 
Spre deosebire de submarinele nucleare, cele  Diesel sunt mult mai răspândite la nivel mondial, datorită costurilor mici de fabricare și întreținere. Totodată, Rusia a anunțat, recent, că a lansat la apă cel mai silențios submarin din lume.
 
Pentru a-și îndeplini misiunea de vânătoare, ACTUV are trei mari avantaje: abilitatea de a naviga cu o viteză mai mare decât cea a submarinelor, cu un cost de mentenanță și funcționare mult mai mic; capacitatea sistemului de vânătoare de a naviga în concordanță cu legile maritime; abilitatea de a descoperi submarinele inamice, indiferent de locația lor.

 
Rezultatele testelor navei-dronă ACTUV sunt promițătoare. În luna martie a acestui an, în timpul a șase săptămâni de testare, nava a reușit să evite, în mod autonom, nave aflate în mișcare, dar și obstacole naturale.
 
Următorul test pentru ACTUV va fi vânarea unui submarin, în timp ce alte nave de război vor încerca s-o împiedice.
 
Deși submarinele Diesel nu sunt capabile să desfășoare operațiuni de durată și la mare distanță de țărm precum submarinele nucleare, ele reprezintă o problemă pentru marina americană. Mult mai ieftine și mai silențioase decât cele nucleare, ele pot reprezenta o amenințare pentru transportul civil și militar de-a lungul coastelor maritime.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău