Rusia sancționează Moldova pentru asocierea cu UE (EVZ)

  • 31 Iulie 2014 13:36
Rusia sancționează Moldova pentru asocierea cu UE (EVZ)

REVISTA PRESEI DIN 30 IULIE 2014

Adevărul relevă că mai multe întreprinderi din Crimeea au fost incluse de Rosselhoznadzor în lista companiilor ce ar fi trecut controlul fitosanitar și veterinar moldovenesc și își pot exporta produsele în țara noastră. Autoritățile de la Chișinău susțin, însă, că nu au dat astfel de autorizații. „Cele 13 întreprinderi au fost incluse în listă de Rosselhoznadzor, fără să ne informeze și pe noi. Specialiștii noștri trebuiau să inspecteze aceste întreprinderi, dar astfel de verificări nu s-au efectuat niciodată“, a declarat Ion Sula, directorul general ANSA.

„Moldova nu e un elev rău, dar politicul rămâne cel mai sensibil aspect“, susține într-un interviu din Adevărul reprezentanta Moldovei în Grupul statelor contra corupției (GRECO), Cornelia Vicleanschi. Ea anunță că activitatea Comisiei Naționale de Integritate va fi supusă unei prime evaluări internaționale în anul 2015. Ea crede că disensiunile dintre membrii comisiei se explică prin lacunele din legislația ce reglementează activitatea instituției, iar GRECO ar putea veni cu recomandări de natură să le elimine.

Rusia sancționează Moldova pentru asocierea cu UE a declarat președintele Parlamentului Igor Corman, citat de Evenimentul Zilei. „Evident că este o decizie politică și care nu are argumente de ordin economic și comercial”, a comentat Igor Corman, embargoul rusesc asupra fructelor și conservelor din Moldova. Oficialul a spus că în această situație autoritățile moldovenești vor folosi toate pârghiile pe care le are pentru a depăși această situație.

În Ziarul Național, comentatorul Victor Ciobanu revine la declarațiile deputatului Veaceslav Ioniță. Potrivit autorului,  acesta avrut să se justifice și a folosit procedeul declarațiilor scandaloase, sume cu multe zerouri, care ar trebui să sustragă atenția de la acuzațiile propriu-zise care i s-au adus, că anume el ar fi tergiversat adoptarea pachetului de legi. Întâmplător sau nu, dar Ioniță a lipsit exact atâta timp, cât a durat procedura asumării, observă autorul. Iar asumarea răspunderii de către Guvern a fost practic unica ieșire din situație. Mai e o întrebare interesantă – cui anume îi convenea să nu se voteze legile? Evident, celor care controlează sectorul bancar, crede comentatorul, amintind de replica lui Streleț, care a făcut o aluzie la dragostea platonică

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
2,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
9
Wed
9
Arhivă Radio Chișinău