Rusia ridică regimul de vize și autorizează zborurile spre Georgia. Autoritățile de la Tbilisi denunță măsura drept provocare

  • 10 Mai 19:59
Rusia ridică regimul de vize și autorizează zborurile spre Georgia. Autoritățile de la Tbilisi denunță măsura drept provocare

Rusia a anunțat miercuri ridicarea regimului său de vize cu Georgia, autorizând companiile ruse să reia zborurile către această țară din Caucazul de Sud, cu care a luptat într-un scurt conflict armat de cinci zile în august 2008, o decizie calificată drept o nouă 'provocare' a Moscovei de către președinta georgiană, Salome Zurabișvili, potrivit AFP.

Potrivit unui decret prezidențial, cetățenii georgieni ar putea începând din 15 mai să intre și să rămână în Rusia fără viză pentru un sejur sub 90 de zile, cu excepția sejururilor din motive profesionale.

Printr-un decret separat, Kremlinul a ridicat interdicția, în vigoare din 2019, a zborurilor companiilor ruse spre Georgia.

Aceste două decizii sunt 'în conformitate cu abordarea noastră de principiu pentru o facilitare progresivă a schimburilor și contactelor" între cetățenii din cele două țări, a explicat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova.

Zaharova a adăugat că această abordare a fost apărată "în pofida absenței relațiilor diplomatice" între Tbilisi și Moscova, întrerupte de la războiul din august 2008.

Georgia, fostă republică sovietică din Caucazul de Sud, s-a opus Rusiei în 2008 în cursul unui război fulger, care a condus la recunoașterea de către Moscova a independenței celor două regiuni separatiste georgiene, Osetia de Sud și Abhazia. Cele două nu se mai aflau sub controlul Tbilisi din 1992 în urma unor conflicte sângeroase, în cursul cărora separatiștii au fost susținuți de Moscova.

Georgia dorește să se alăture oficial Uniunii Europene și NATO, dar organizațiile neguvernamentale și militanții opoziției acuză partidul aflat în prezent la putere, Visul georgian, de încurajarea unei derive autoritare.

La începutul lunii martie, Georgia a fost zguduită de proteste împotriva unui proiect de lege denunțat ca fiind o copie a unei legi rusești privind "agenții străini", utilizată în Rusia pentru reprimarea vocilor critice la adresa Kremlinului.

După două nopți de proteste marcate de ciocniri cu poliția, guvernul georgian a dat înapoi și a retras proiectul. La rândul său, Moscova a acuzat că țări terțe au încurajat protestele și le-a calificat drept o "tentativă de lovitură de stat".

Președinta georgiană, Salome Zurabișvili, a calificat drept o "provocare" decizia Moscovei de a ridica regimul de vize cu Georgia și de a autoriza zborurile companiilor rusești către țara sa, potrivit AFP.

"Încă o provocare rusă! Reluarea zborurilor directe și ridicarea interdicției de viză cu Georgia sunt inacceptabile atât timp cât Rusia continuă agresiunea împotriva Ucrainei și ocupă teritoriul nostru!", a denunțat șefa statului georgian într-o postare pe Twitter.

Rusia nu doar a recunoscut independența regiunilor separatiste Abhazia și Osetia de Sud, ci și-a instalat și baze militare pe teritoriul acestora.

Ministerul Transporturilor rus a declarat că liniile aeriene ale țării se pregătesc să opereze șapte zboruri dus-întors Moscova-Tbilisi pe săptămână, potrivit EFE.

Asociația operatorilor de turism din Rusia (ATOR) a indicat că zborurile ar putea fi reluate încă de la sfârșitul acestei luni, dacă autoritățile georgiene își vor da acordul.

Putin a interzis zborurile companiilor aeriene rusești către Georgia în iunie 2019, pe fondul agravării tensiunilor între cele două țări, după ce la Tbilisi izbucniseră proteste în masă în urma unei vizite a unui grup de parlamentari ruși.

Georgia subliniase atunci substratul politic al măsurii Kremlinului și apreciase că, din cauza interzicerii zborurilor, țara va pierde până la 1 miliard de dolari pe an, întrucât la acea vreme unul din patru turiști care vizitau Georgia era rus, potrivit EFE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:2,57 m/s
Fri
21
Sat
23
Sun
23
Mon
23
Tue
22
Arhivă Radio Chișinău