Rusia | Primarul Moscovei, Serghei Sobianin a fost reales cu o largă majoritate

  • 10 Septembrie 2018 12:07
Rusia | Primarul Moscovei, Serghei Sobianin a fost reales cu o largă majoritate

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, susținut de Kremlin, a fost reales cu o majoritate de voturi în funcție, conform rezultatelor publicate luni, a doua zi după alegerile locale desfășurate în Rusia, marcate de arestarea a peste 1.000 de persoane în cursul unor acțiuni de protest împotriva creșterii vârstei de pensionare, potrivit AFP și EFE.

Sobianin (60 de ani), un apropiat al președintelui Vladimir Putin, aflat la conducerea primăriei capitalei Rusiei din 2010, a obținut 70,02% din voturi, potrivit rezultatelor preliminare date publicității de Comisia Electorală din Moscova. Rata de participare la vot a fost de 30,8%.

La ultimele alegeri municipale în 2013, Sobianin a scăpat cu greu de un al doilea tur de scrutin, concurând atunci cu Aleksei Navalnîi, oponentul nr.1 al Kremlinului, care a reușit să obțină mai mult de un sfert din voturi.

Anul acesta, reprezentanților opoziției le-a fost blocată calea la alegerile municipale, începând cu Aleksei Navalnîi. Consilierul municipal de opoziție Ilia Iașin, apropiat de fostul lider al opoziției ruse Boris Nemțov, asasinat în februarie 2015, fostul deputat de opoziție Dmitri Gudkov și militantul gay Anton Krasovski nu au fost autorizați să se înscrie în cursă.

Duminică au avut loc alegeri locale pe întreg teritoriul Rusiei, această zi fiind marcată de acțiuni de protest în zeci de orașe împotriva proiectului de reformă a pensiilor, extrem de nepopular printre ruși.

Un total de 1.018 de manifestanți au fost arestați de poliție, în principal la Sankt-Petersburg și Ekaterinburg, potrivit asociației OVD Info, care monitorizează arestările politice.

La Moscova, poliția a deschis două anchete pentru violențe împotriva forțelor de ordine, conform OVD Info.

Anunțat la mijlocul lunii iunie, proiectul de reformă a pensiilor - o premieră în aproape 90 de ani - prevedea inițial creșterea vârstei de pensionare de la 55 la 63 de ani pentru femei și de la 60 la 65 pentru bărbați.

Dar în fața acestei măsuri nepopulare, care a dus la prăbușirea sa în sondaje, președintele rus Vladimir Putin a decis o relaxare a reformei și a propus doar creșterea la 60 de ani a vârstei de pensionare pentru femei.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău