Rusia, paralizată de contraofensiva Kievului. Ucrainenii au avansat 50 de kilometri în patru ore. Rușii fug abandonându-și morții

  • 05 Octombrie 18:40
Rusia, paralizată de contraofensiva Kievului. Ucrainenii au avansat 50 de kilometri în patru ore. Rușii fug abandonându-și morții

Actuala contraofensivă a Ucrainei paralizează încercările Rusiei de a transfera muniție suplimentară, rezerve, oameni mobilizați și mijloace de apărare către pozițiile din prima linie, în timp ce trupele ucrainene fac progrese în trei regiuni simultan: Herson, Harkov și Lugansk, se arată în ultima analiză a situației de pe front a Institutului pentru Studiul Războiului de la Washington, scrie ziare.com.

Experții ISW notează că forțele ucrainene au eliberat mai multe localități de pe malul estic al râului Inhuleț, forțând trupele rusești să se retragă spre Herson.

De asemenea, ucrainenii au întrerupt două linii de comunicații terestre rusești în nordul regiunii Herson, împingând trupele rusești la sud de granița dintre Herson și regiunea Dnipropetrovsk spre zona Beryslav. ISW observă că trupele ucrainene paralizează încercările rușilor de a transfera muniție suplimentară, rezerve, oameni mobilizați și mijloace de apărare către pozițiile de pe linia frontului și continuă să avanseze la est de râul Oskil în regiunea Harkov. Surse rusești au afirmat că sunt în curs de desfășurare lupte în apropierea de Kreminna, se mai arată în evaluarea ISW.

Pe de altă parte, sursele ucrainene verificate de ISW au observat că mobilizarea parțială ordonată de Vladimir Putin nu reprezintă un pericol pe termen scurt, deoarece contraofensiva ucraineană avansează mai rapid decât poate Moscova să trimită noi forțe pe front. Șeful serviciilor de informații ucrainene, Kirilo Budanov, a declarat că mobilizarea din Rusia este un „cadou” pentru Ucraina, deoarece Kremlinul se află într-o „fundătură”, prins între eșecurile sale și hotărârea de a păstra teritoriile confiscate, mai spune ISW.

Înfrângerile de pe front coroborate cu tot mai multe probleme privind mobilizarea parțială au intensificat divergențele între naționaliștii pro-Putin, care au devenit din ce în ce mai combativi de când liderul de la Kremlin a chemat rezerviștii pentru a merge pe frontul din Ucraina, se mai spune în analiza ISW.

Hărțile publicate de un organ de presă rusesc arată că trupele lui Putin au dat înapoi circa 50 de kilometri în doar patru ore, în timp ce la Moscova crește îngrijorarea cu privire la evoluția războiului, iar forțele ucrainene continuă să avanseze spre est, spre granița cu Rusia, relatează Daily Star.

„1.534 de așezări din regiunile Donețk, Lugansk, Nikolaev, Harkov și Herson au fost recucerite“, a anunșat Korilo Timoșenko.

Momentan, orașul Herson, capitala regională din sud, este sub controlul rușilor, un control din ce în ce mai șubred însă. Kremlinul își pune speranțe în rezerviști.

Autoritățile de ocupație rusești din provinciile Lugansk și Herson au susținut marți că înaintarea trupelor ucrainene a fost oprită în unele părți ale frontului, deși mai ales în Herson armata rusă a fost nevoită să se retragă în fața ofensivei ucrainene, relatează agențiile AFP.

Liderul ocupanților din Herson, Vladimir Saldo, a recunoscut o „pătrundere” ucraineană și pierderea de către trupele ruse a satului Duceanie, dar a asigurat că aviația rusă a „oprit” înaintarea trupelor ucrainene, care luni au avansat zeci de kilometri de-a lungul malului de vest al râului Nipru, în încercarea de a încercui o grupare de circa 20.000 de soldați ruși de pe malul estic al râului.

„Înaintarea ucraineano-naziștilor în zona Duceanie a fost oprită (...) Nu trebuie să ne panicăm”, a spus marți la rândul său unul dintre adjuncții lui Saldo, Kirill Stremusov.

Totuși, conform canalului rus Rybar de pe Telegram, care monitorizează mișcările trupelor ruse, a fost observată continuarea înaintării trupelor ucrainene în zonele Arhanghelsk și Duceanie pentru a tăia căile de comunicație ale grupării armate ruse de pe malul drept al Niprului.

Armata ucraineană a recuperat localitățile Arhanghelske și Miroliubivka, în timp ce trupele ruse s-au retras de asemenea din localitățile Zolota Balka și Oleksandrivka.

Forțele ucrainene și-au concentrat în ultimele săptămâni puterea de foc asupra pozițiilor și depozitelor rusești de malul drept al Niprului și asupra podurilor de peste acest râu.

În regiunea Harkov, artileria ucraineană nu-i slăbește pe ruși

În regiunea Harkov, artileriștii ucraineni îi urmăresc neîncetat pe ruși, care au fost nevoiți să se retragă în fața avansului continuu al trupelor Kievului din ultimele zile, potrivit unui reportaj AFP. În timpul celor șase luni de ocupație rusă a unor întinderi mari de teritoriu ucrainean în estul țării, luptele au fost dominate în principal de artileria grea, adesea în favoarea rușilor. Dar contraofensiva lansată de ucraineni la începutul lunii septembrie a schimbat situația.

Armata ucraineană a decis să-și lanseze tancurile și infanteria în speranța de a străpunge linia frontului apărat de ruși. Rezultatele sunt convingătoare: trupele Kievului au obținut câștiguri teritoriale semnificative în câteva săptămâni, după ce i-au izolat pe ruși, care au fost nevoiți să se retragă în regim de urgență și adesea în mod dezorganizat.

În ciuda acestei strategii de atac, rolul artileriei este încă predominant pentru armata ucraineană. Una dintre unitățile însărcinate cu lansarea de salve de obuze pentru a hărțui trupele rusești este Brigada 14 Mecanizată.

La Moscova, susținătorii președintelui Vladimir Putin au denunțat prezența unor "mercenari" străini care luptă alături de ucraineni împotriva armatei ruse, susținută de un important arsenal furnizat de NATO. Dar marți, această unitate de artileriști care opera în regiunea Harkov nu era o echipă cu arme ultramoderne... Dimpotrivă. La dispoziția lor, un simplu lansator multiplu de rachete "BM-21 Grad", un model din 1963.

Pentru Dmitro, tânărul comandant al acestei mici echipe de șase persoane, vechimea dispozitivului nu îl împiedică să fie foarte util și să țintească liniile rusești de pe cealaltă parte a frontului.

"Acest sistem Grad este destul de bun pentru misiunile noastre. Îmi place să îl folosesc", a declarat pentru AFP tânărul de 22 de ani. Înainte de a trage, echipa sa primește prin radio geolocalizarea țintelor, în timp ce un șofer scoate mașina din ascunzătoarea sa pentru a îl poziționa în câmp.

Cu ajutorul micii sale tablete, Dmitro calculează cu atenție traiectoria necesară pentru a atinge ținta înainte de a-și alerta colegii care introduc coordonatele în sistem.

Rușii își lasă morții în urmă

Trupele ruse au abandonat atât de repede un oraș cheie ucrainean încât au lăsat trupurile camarazilor lor în stradă, oferind marți mai multe dovezi despre cea mai recentă înfrângere militară a Moscovei, în timp ce Kremlinul se luptă să mențină cât de cât controlul a patru regiuni ale Ucrainei pe care le-a anexat ilegal săptămâna trecută, scrie Associated Press.

În weekend, trupele ruse s-au retras din Lîman, un oraș strategic din est pe care rușii îl folosiseră ca centru logistic și de transport, pentru a evita să fie încercuite de forțele ucrainene. Eliberarea orașului a oferit Ucrainei un avantaj important pentru a-și împinge ofensiva mai adânc în teritoriile deținute de Rusia.

Două zile mai târziu, o echipă Associated Press care a raportat de la Lîman a văzut cel puțin 18 cadavre de soldați ruși părăsite. Militarii ucraineni păreau să fi strâns cadavrele camarazilor lor după lupte aprige pentru controlul orașului, dar nu le-au îndepărtat imediat pe cele ale rușilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
4,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sat
9
Sun
11
Mon
7
Tue
0
Wed
-4
Arhivă Radio Chișinău