Rusia nu renunță la R. Moldova! DISINFO prezintă biografia persoanelor care au încercat și încearcă destabilizarea țării. Anumite persoane au fost prezente și în campania electorală a lui Igor Dodon din 2020

  • 11 Decembrie 2023 10:06
Rusia nu renunță la R. Moldova! DISINFO prezintă biografia persoanelor care au încercat și încearcă destabilizarea țării. Anumite persoane au fost prezente și în campania electorală a lui Igor Dodon din 2020

Implicată într-un război la scară largă cu Ucraina, Rusia nu renunță la Republica Moldova. Investigațiile de presă scot la iveală încercările constante ale Kremlinului de a-și menține prezența în țara noastră prin intermediul unor grupuri de influență. Oamenii lui Putin au angajat entități pentru a manipula guvernarea și cetățenii moldoveni, iar conexiunile acestora cu organizații și persoane sancționate arată tentative de implicare profundă a Rusiei în afacerile interne ale Moldovei, scrie disinfo.md.

Mass media internațională și cea moldovenească au prezentat recent acțiunile grupului, relevând conexiunile sale cu persoane aflate pe lista de sancțiuni a SUA și ale Uniunii Europene. Indivizii precum Konstantin Prokopyevici Sapozjnikov, Iuri Iurievici Makolov, Gleb Maksimovici Khloponin, Svetlana Andreevna Boyko, Aleksey Veaceslavovici Losev, Vasili Viktorovici Gromovikov, și Anna Travnikova au fost implicați în diverse activități menite să submineze guvernul moldovean. De menționat că anumite persoane din lista de mai sus au fost prezente și în campania electoral a lui Igor Dodon din 2020.

Recent, Departamentul de Trezorerie al SUA i-a sancționat pe Yuri Igorievici Gudilin, Olga Yurievna Grack și Leonid Mihailovici Gonin pentru eforturile lor de a influența rezultatele alegerilor din Republica Moldova. De asemenea, Uniunea Europeană a impus sancțiuni unor indivizi din Rusia și Republica Moldova, acuzați de acțiuni împotriva guvernului moldovean.

În zilele în care urmează DISINFO.MD va expune detaliat fiecare individ pentru a înțelege amploarea influenței lor. Grupul include lideri precum Konstantin Prokopyevici Sapozjnikov, implicat în acțiuni de destabilizare și asociat cu organizații neo-naziste. Iuri Iurievici Makolov a sprijinit logistic complotul împotriva guvernului de la Chișinău, în timp ce Gleb Maksimovici Khloponin a colectat informații despre securitatea clădirilor guvernamentale moldovenești.

Svetlana Andreevna Boyko, membru de rang înalt al grupului, a gestionat bugetul pentru tentativele de destabilizare și a fost activă în promovarea narațiunilor pro-ruse. Alți membri precum Aleksey Veaceslavovici Losev și Anna Travnikova au fost implicați în recunoașteri în Moldova și au deținut afaceri, cum ar fi atelierul de ceramică Perko Julleuchter.

Vasili Viktorovici Gromovikov a fost implicat în finanțarea operațiunilor de destabilizare, iar grupul a avut legături cu proiectul Material Evidence și Assoziation Journalisten im Kampf um den Frieden (AJKF), care a oferit granturi jurnaliștilor pentru a promova narațiuni pro-ruse.

Dezvăluirile în cauză arată o implicare profundă a Federației Ruse în afacerile interne ale Republicii Moldova, subliniind necesitatea ca cetățenii să fie conștienți și vigilenți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:3,09 m/s
Sat
8
Sun
7
Mon
7
Tue
8
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău