Rusia nu poate invada militar malul drept al Nistrului, dar folosește toate mijloacele pentru a submina din interior Republica Moldova (Revista presei)

  • 18 Martie 09:45
Rusia nu poate invada militar malul drept al Nistrului, dar folosește toate mijloacele pentru a submina din interior Republica Moldova (Revista presei)

Putin și Rusia ca bombă ce ticăie, este titlul editorialului lui Nicolae Negru din Ziarul Național. După ziarist, victoria lui Putin în alegeri nu face bine nici Rusiei, nici poporului rus, care până la 24 februarie 2022 avusese o cu totul altă imagine în lume. Și autorul nu se referă numai la suferințele ce îi așteaptă după alegeri, după ce Putin a obținut un nou mandat, ca răsplată pentru începerea „spețoperației” militare în Ucraina. Viitorul Rusiei nu arată bine în condițiile în care fundamentul moral, spiritual al rușilor e grav viciat, începând de la biserica pravoslavnică ce sfințește tancurile, rachetele și binecuvântează omorârea ucrainenilor și terminând cu cele mai importante persoane în stat, cu elitele care zăngănesc arma nucleară. Îngheață sângele în vine când auzi amenințările lor ce vizează întreg continentul. Nicolae Negru înclină să creadă că odată cu victoria lui Putin în „alegerile” de ieri, el își va aroga puteri nelimitate, se va dezlănțui, elanul său agresiv va crește exponențial, transformând definitiv Rusia într-o gigantică bombă ce poate exploda în orice clipă. Vestea bună e că, nici din punct de vedere militar, nici economic, Rusia nu e ceea ce s-a crezut că este. Problema e că Occidentul se mișcă încet, nu are simțul urgenței, manifestă egoism și incoerență, iar unii vecini supraputernici din Asia speră să profite în urma exploziei.

Rusia nu poate invada militar malul drept al Nistrului, dar folosește toate mijloacele pentru a submina din interior Republica Moldova, atrage atenția Vitalie Ciobanu într-o analiză publicată de DW. Potrivit publicistului, alegerile prezidențiale pe care le organizează acum în Transnistria – o revalidare frauduloasă a lui Putin –, în pofida protestului oficialităților moldovene, sunt o dovadă peremptorie. Autorul observă faptul că atunci  când divergențele politicienilor pro-ruși în raport cu actuala guvernare de la Chișinău sunt radicale: ei vor lichidarea Republicii Moldova ca stat democratic. Vor anexarea Moldovei la „lumea rusă” și anularea proiectului proeuropean. Așadar, nu corectare de politici – schimbare de destin. Moldovenii își pierd răbdarea, se dezamăgesc repede. Ce nu au realizat în 30 de ani succesivele administrații îi cer actualei guvernări să facă în patru ani, în condițiile crizei economice și cu imensul pericol din Est la adresa securității naționale. Iar dacă guvernanții de azi nu vor face ce au promis, le vor întoarce spatele, vor vota stânga pro-rusă, adică pe Putin. E chiar atât de mare orbirea, m-am întrebat mereu, atât de fatală alternanța Rusia-Europa în opțiunile electorale din Moldova, mai ales cu dezastrul din Ucraina în față? Se întreabă Vitalie Ciobanu și spune că vom afla în toamnă, la prezidențiale și la referendum, și apoi la anul, când vom avea alegeri parlamentare.

Legea agenților străini a lui Putin strangulează presa din fostele republici sovietice din Asia, titrează Anticorupție.md.  Rusia lui Putin care s-a împotmolit în războiul din Ucraina, nu numai că a pus călușul în gură presei și a strivit toate organizațiile neguvernamentale cu legea agenților străini, dar o exportă cu succes și în fostele state sovietice din Asia. Săptămâna aceasta Parlamentul de la Bishkek a adoptat în lectura a treia legea privind agenții străini, urmează doar ca să fie promulgată de șeful statului. Asta înseamnă că nici o organizație neguvernamenatală și nici o structură media n-o să poată obține granturi, adică finanțări din afara țării. O lege similară legată de agenții străini a fost adoptată și în Kazahstan. Influența Moscovei se face tot mai simțită și în Georgia, o altă țară din spațiul ex-sovoetic, doar că sociaetatea georgiată este puternic ancorată pe vectorul european și nu a permis adoptarea unei legi similare, acum un an.           

Și în Moldova s-au activizat în ultimul timp diferite structuri și personaje, care au devenit foarte active pe segmentul antieuropean. Se vede că și fluxurile de bani ce vin pe filiera rusească au fost suplimentate, mai ales după ce mai mulți emisiari de la tot felul de partiduțe au fost convocați la Moscova. Menirea acestor activități este cât se poate de clară - Rusia urmărește să schimbe guvernare la Chișinău și să scoată Moldova de pe vectorul european...subliniază Anticorupție.md.

ZDG scrie despre mărturiile unui fost ambasador al R. Moldova în Rusia, martor al acuzării în dosarul „kuliok”. Andrei Neguța, fost ambasador al R. Moldova în Rusia, audiat în calitate de martor al acuzării în dosarul lui Igor Dodon, a vorbit despre vizitele ex-președintelui în Federația Rusă din perioada mandatului. Fostul ambasador, vizat și el într-un dosar penal, le-a spus judecătorilor și procurorilor că „în cadrul vizitelor oficiale, partea rusă achita costul cazării pentru Igor Dodon și membrii delegației”, dar și că „în cadrul vizitelor, erau cazuri când discuțiile erau unu la unu, domnul Dodon cu domnul Putin”. 

În pofida noului Cod Vamal, exporturile din Transnistria în UE au crescut cu 13%, scrie Mold-Street.  În primele două luni ale acestui an regiunea transnistreană a înregistrat o creștere cu 13% a exporturilor de mărfuri pe piața UE și cu 11% a livrărilor în Republica Moldova, de pe malul drept al Nistrului. În același timp autoritățile de la Tiraspol continuă să afirme că este grav afectat comerțul exterior, ca urmare a intrării în vigoare de la 1 ianuarie 2024 a noului Cod Vamal al Republicii Moldova, care a eliminat scutirile la plata taxelor vamale de care s-au bucurat, timp de decenii, agenții economici din regiunea separatistă transnistreană. Potrivit datelor publicate de așa-zisul comitet vamal din regiune, în lunile ianuarie-februarie 2024, exporturile de mărfuri pe piața UE au constituit circa 37,5 milioane de dolari, cu 4,2 milioane de dolari mai mult decât în primele două luni din 2023. Principala piață de desfacere din UE este România cu o cotă de 46%, urmată de Bulgaria - cu 15,1% și Polonia - cu 12,2%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău