Rusia nu a reușit să-și impună superioritatea aeriană pe frontul din Ucraina. Aviația militară rusă a pierdut peste 270 de avioane

  • 07 Noiembrie 2022 14:26
Rusia nu a reușit să-și impună superioritatea aeriană pe frontul din Ucraina. Aviația militară rusă a pierdut peste 270 de avioane

Ministerul britanic al Apărării precizează în cel mai recent raport, cu privire la situația războiului din Ucraina, că Rusia nu a reușit să-și impună superioritatea aeriană din cauza pregătirii slabe a piloților și a pierderilor înregistrate în rândul personalului militar cu experiență. Această situație este puțin probabil să se schimbe în viitorul apropiat, deoarece Federația Rusă a pierdut peste 270 de avioane, scrie defenseromania.ro.

Pe data de 3 octombrie, șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujni, a declara că Rusia ar fi pierdut de aproape două ori mai multe avioane în Ucraina decât în ​​timpul invaziei sovietice din Afganistan din 1979.

În Ucraina, potrivit acestuia, Federația Rusă a pierdut 278 de avioane, în timp ce în Afganistan a pierdut 119 aeronave.

"Pierderile de avioane ale Rusiei depășesc probabil în mod semnificativ capacitățile rușilor de a fabrica noi aeronave", a precizat Ministerul britanic al Apărării , pe 7 noiembrie.

"Timpul necesar pentru pregătirea piloților reduce și mai mult capacitatea Rusiei de a reface capacitatea de luptă aeriană", mai spune britanicii.

Încercând să suplinească acest mare minus, în ultimele săptămâni, Rusia a acordat prioritate atacării centralelor electrice de pe întreg teritoriul Ucrainei, distrugând mai mult de o treime din rețeaua de energie electrică.

"Rusia folosește aceleași tactici pe care Germania nazistă le-a folosit împotriva britanicilor în 1940", a declarat Federico Borsari, expert la Center for European Policy and Analysis.

Rusia a folosit până acum mii de rachete balistice și de croazieră, fiecare dintre acestea costând milioane de dolari. În cele din urmă a fost nevoie să își raționalizeze stocurile de rachetele precise, neputând să mențină producția internă la nivelul ratei de utilizare. Pentru a continua să bombardeze Ucraina de la mare distanță, Rusia trebuia să găsească o altă soluție.

Răspunsul a fost găsit - "drone kamikaze" iraniene pe care le utilizează de mai multe săptămâni pentru a ataca centralele electrice Ucrainene.

Oficialii militari ucraineni au declarat că Rusia a comandat peste 2.400 de astfel de drone. Experții au declarat că majoritatea sunt modele Shahed-136, dar se pare că au fost furnizate și altele tipuri. Printre acestea se numără dronele de atac Mohajer-6.

Fiecare dronă kamikaze folosite de armata rusă costă în medie până la 30.000 de dolari, ceea ce face ca că utilizarea lor în lupta să fie rentabilă, forțând Ucraina să consume rachete de apărare aeriană scumpe pentru a le intercepta.

În timp ce Ucraina are sisteme de apărare aeriană și primește mai multe de la statele occidentale, acestea nu sunt nici pe departe suficiente pentru a proteja toate infrastructurile critice și orașele din întreaga țară.

Ucraina va avea nevoie de mult mai multe sisteme de la aliații săi dacă vrea să treacă peste acesta iarna cu o parte semnificativă a infrastructurii sale critice intactă.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-2,82
Cer acoperit de nori
Umiditate:92 %
Vint:3,09 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
0
Sat
-0
Arhivă Radio Chișinău