Rusia lansează avertismente în cazul în care Suedia aderă la NATO

  • 29 Aprilie 2016 15:29

"Rusia va reacționa dacă Suedia va adera la NATO" - avertismentul vine din partea ministrului de externe Serghei Lavrov.

Într-un interviu pentru un cotidian suedez, acesta a spus că Moscova își rezervă dreptul să reacționeze prin anumite măsuri în cazul aderării Suediei la Alianța Nord-Atlantică, fără să precizeze însă la ce măsuri se referă.

Rusia finalizează realizarea unei noi generații de rachete invulnerabile pentru armele NATO, inclusiv scutul antirachetă - a declarat vineri pentru RIA NOVOSTI Evgheni Serebrennikov, vicepreședintele Comitetului pentru apărare și securitate al Consiliului Federației, camera superioară a parlamentului rus.

Dacă Suedia va adera la NATO, vor fi desfășurate la granițele de nord-vest ale Rusiei, în paralel cu creșterea efectivelor militare rusești în această regiune.

Declarațiile senatorului rus urmează comentariilor ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat joi cotidianului suedez "Dagens Nyheter".

Serghei Lavrov a subliniat că în cazul aderării Suediei la Alianța Nord-Atlantică Rusia va răspunde prin măsuri tehnico-militare, așa cum a avertizat în repetate rânduri că va fi obligată să o facă în cazul în care NATO va continua politica de "extindere nesfârșită spre est".

Potrivit șefului diplomației ruse, înființarea de baze inclusiv în cadrul scutului antirachetă, cum este cea din România, și creșterea prezenței militare a NATO în Europa de Est, fie și pe bază de rotație, încalcă actul fondator NATO-Rusia care prevede nedesfășurarea de forțe substanțiale pe teritoriile noilor state membre ale Alianței. În același timp, a declarat Serghei Lavrov, Moscova este gata să dialogheze cu NATO.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău