Rusia încearcă să oprească plecarea investitorilor străini din țară

  • 01 Martie 2022 16:57
Rusia încearcă să oprească plecarea investitorilor străini din țară

Rusia va bloca, temporar, vânzarea activelor rusești de către investitorii străini, pentru a se asigura că aceștia din urmă adoptă o decizie rațională și nu una determinată de presiuni politice, a declarat marți premierul rus Mihail Mișustin, într-un moment în care Moscova încearcă să răspundă la intensificarea sancțiunilor occidentale, transmite Reuters.

În plus, fondul suveran de investiții al Rusiei va intra și el în acțiune prin cheltuieli de până la 1.000 de miliarde de ruble (10,3 miliarde de dolari) pentru a cumpăra acțiuni la companiile rusești, potrivit unui decret guvernamental, relatează Agerpres.

"În situația actuală, antreprenorii străini sunt forțați să fie ghidați nu de factori economici ci să ia decizii sub presiune politică. Pentru a da mediului de business o șansă să ia o decizie rațională, a fost pregătit un ordin prezidențial care va impune restricții temporare la vânzarea de active rusești", a spus premierul Mihail Mișustin, fără a oferi alte detalii.

Închiderea spațiului aerian, înghețarea activelor unor persoane fizice sau companii, punerea sub semnul întrebării a legăturilor financiare sau comerciale, în ultimele zile UE și SUA au anunțat noi sancțiuni menite să descurajeze Moscova să își continue asaltul în Ucraina. Toate aceste sancțiuni au declanșat o hemoragie de capitaluri străine. Presiunea crește în special asupra marilor companii occidentale de petrol și gaze care sunt prezente în Rusia. Giganții petrolieri BP și Shell au anunțat deja că se vor retrage din proiectele pe care le au în Rusia și își vor vinde participațiile pe care le dețin la firmele rusești.

Companiile străine sunt importanți angajatori în Rusia iar autoritățile de la Mosocva încearcă să oprească plecarea lor. Premierul Mihail Mișustin a subliniat marți că Rusia este "deschisă la dialog cu investitorii care au o atitudine constructivă" adăugând că "sperăm că cei care au investit în țara noastră vor putea continua să lucreze aici".

Institutul Internațional pentru Finanțe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, a avertizat recent că există o probabilitate ridicată ca Rusia să intre în incapacitate de plată a datoriei externe.

În timp ce Bursa de la Moscova a rămas închisă marți pentru a doua zi consecutiv, miliardarul rus Mikhail Fridman a avertizat că vânzarea de active rusești ar putea să se dovedească dificilă chiar și fără interdicția temporară anunțată de Moscova. "Nu cred că vom putea vinde active în Rusia în prezent pentru că nu sunt cumpărători", a declarat Fridman.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Thu
19
Fri
21
Sat
18
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău