Rusia inaugurează luni primul său gazoduct spre China

  • 02 Decembrie 2019 08:54
Rusia inaugurează luni primul său gazoduct spre China

Rusia va inaugura luni primul său gazoduct spre China, acesta fiind de altfel unul din cele trei mari gazoducte destinate să îi consolideze poziția de cel mai mare exportator mondial de gaze naturale, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Beijingul a devenit un partener strategic pentru Moscova, care încearcă să își diversifice piețele de export, în condițiile în care în prezent exporturile rusești de gaze naturale merg în special în Europa.

Denumit 'Power of Siberia', gazoductul inaugurat luni are o lungime de peste 2.000 de kilometri și va conecta zăcămintele de gaze naturale din Siberia orientală de frontiera ruso-chineză. La rândul său, China ar urma să finalizeze în 2022-2023 un gazoduct care va face legătura între frontiera cu Rusia și metropola Shanghai. Președinții Vladimir Putin și Xi Jinping vor participa la o videoconferință organizată cu prilejul inaugurării acestui gazoduct care concretizează dorința Rusiei de a se apropia de Asia pe fondul tensiunilor dintre Moscova și UE.

Noul gazoduct este însoțit de un uriaș contract de aprovizionare de gaze, semnat în luna mai 2014 de grupul rus Gazprom și concernul chinez CNPC, și a cărui valoare este estimată la peste 400 de miliarde de dolari pe 30 de ani.

În paralel, China este un partener major al Rusiei în domeniul gazelor naturale lichefiate, via două uriașe proiecte ale grupului privat rus Novatek în zona Arctică.

Gazoductul Power of Siberia este "unul din cele mai așteptate proiecte energetice din Asia, cu implicații importante pentru aprovizionarea cu gaze naturale a Chinei, pentru cererea de importuri de gaze naturale lichefiate în regiune și pentru strategia energetică a Moscovei în Asia", apreciază analiștii de la S&P Global Platts într-un raport.

Costul gazoductului Power of Siberia este estimat de Gazprom la 55 miliarde dolari, capacitatea sa urmând să ajungă la 38 miliarde metri cubi pe an în jurul anului 2022-2023, adică 9,5% din cantitatea totală de gaze naturale consumată de China.

Până acum vânzările de gaze naturale spre Europa și Turcia reprezentau cea mai mare parte a profiturilor realizate de Gazprom. Alături de Power of Siberia, gigantul rus urmează să inaugureze în următoarele săptămâni alte două mari gazoducte. Unul este Nord Stream 2, o conductă care va lega Rusia de Germania via Marea Baltică, ocolind Ucraina, iar cel de al doilea este TurkStream, care va face legătura dintre Rusia și Turcia via Marea Neagră, ocolind de asemenea Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
1
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,6 m/s
Wed
-0
Thu
-0
Fri
-3
Sat
0
Sun
-4

Curs oficial BNM 26 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2242 -0.0705
USD 17.4569 -0.0280
RON 4.3540 -0.0147
UAH 0.6202 -0.0005
RUB 0.2319 -0.0016
Arhivă Radio Chișinău