Rusia folosește Transnistria pentru a exporta în UE, în pofida sancțiunilor | Deputat ucrainean

  • 17 Ianuarie 10:25
Rusia folosește Transnistria pentru a exporta în UE, în pofida sancțiunilor | Deputat ucrainean

Rusia profită de autoproclamata Transnistria pentru a-și exporta mărfurile în Uniunea Europeană, în pofida sancțiunilor, afirmă parlamentara ucraineană Irina Friz, șefa delegației permanente a Radei Supreme în Adunarea Parlamentară a NATO.

„Rusia folosește Transnistria pentru a evita sancțiunile. Mărfurile rusești sunt livrate în așa-numita republică moldovenească nistreană, unde sunt marcate ca fiind de «origine transnistreană» și exportate în Uniunea Euroepană ”

Rusia folosește Transnistria pentru a exporta în UE, în pofida sancțiunilor | Deputat ucrainean

Tiraspolul a obținut acces în Zona de Comerț Liber cu Uniunea European, ca parte componentă a Republicii Moldova, fapt care ar trebui să contribuie la soluționarea conflictului cu Chișinăul, menționează Irina Friz, potrivit portalului ucrainean Segodnea. În același timp, spune ea, administrația separatistă transnistreană continuă să vorbească despre integrarea în Federația Rusă sau consolidarea unui stat independent.

Menținerea politicilor de stimulare a  autorităților de la Tiraspol, fără aplicarea unor sancțiuni dure, este greșită, mai spune parlamentara de la Kiev, subliniind că, în timp ce Transnistria oferă Rusiei acces pe piața europeană, administrația separatistă nu face niciun pas pentru evacuarea trupelor rusești și demilitarizarea regiunii.

În context, portalul ucrainean amintește că Republica Moldova și Ucraina au instituit un mecanism de control comun pe segmentul transnistrean al frontierei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
18 °C
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,5 m/s
Mar
24 °C
Mie
26 °C
Joi
21 °C
Vin
20 °C

Curs oficial BNM 20 August 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 18.9987 0.0882
USD 16.6839 0.0453
RON 4.0796 0.0220
UAH 0.6009 0.0020
RUB 0.2474 -0.0008
Arhivă Radio Chișinău