Punctul de trecere a frontierei pe segmentul transnistrean Cuciurgan-Pervomaisc a fost inaugurat de Pavel Filip și Petro Poroșenko

  • 17 Iulie 2017 16:14
Punctul de trecere a frontierei pe segmentul transnistrean Cuciurgan-Pervomaisc a fost inaugurat de  Pavel Filip și  Petro Poroșenko

Misiunea de control comun la punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisc pe segmentul transnistrean al frontierei a fost inaugurată astăzi în prezența premierului moldovean Pavel Filip și a președintelui ucrainean Petro Poroșenko.

 Cei doi demnitari au menționat importanța acestei misiuni pentru a simplifica procedurile de trecere și de control asupra contrabandei, în timp ce Tiraspolul o califică drept element al unei pretinse blocade economică a regiunii separatiste. Anterior și Moscova a criticat intenția autorităților de la Chișinău și Kiev.

Controlul comun va facilita operațiunile de import-export, dar va contracara și tentativele de contrabandă, a declarat într-un briefing comun de presă Petro Poroșenko. El a precizat că a discutat cu premierul moldovean Pavel Filip și alte subiecte, inclusiv reuniunea comisiei interguvernamentale, dar și finalizarea demarcării hotarului. 

Și Pavel Filip a menționat importanța stabilirii controlului comun moldo-ucrainean pe segmentul transnistrean. El a calificat drept speculații declarațiile administrației separatiste de la Tiraspol, precum că misiunea de control comun va institui o blocadă economică asupra regiunii. 

Republica Moldova și Ucraina au convenit încă în noiembrie 2015 să instituie controlul comun la punctele de trecere a frontierei, organizând până acum grupuri mixte la câteva dintre ele. Cel mai problematic este însă punctul „Cuciurgan-Pervomaisc”, amplasat în regiunea transnistreană, controlată de forțele separatiste. Tiraspolul se opune vehement acestei inițiative și afirmă că instituirea unui control moldo-ucrainean la Cuciurgan-Pervomaisc ar putea provoca ciocniri între forțele de ordine moldovenești, care vor fi instalate la hotarul cu Ucraina, și cele din stânga Nistrului. Și Moscova a criticat această inițiativă moldo-ucraineană, inclusiv printr-o declarație recentă adoptată de Duma rusă. 

Autoritățile moldovene afirmau că, într-o primă etapă, care va dura aproximativ 6 luni, vor fi verificate doar operațiunile de export de bunuri din regiunea transnistreană. Potrivit unor date, prin punctul Cuciurgan-Pervomaisc intră 75% din bunurile importate în regiunea transnistreană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău