Rusia denunță instalarea sistemelor balistice în Europa de Est și avertizează SUA cu o criză gravă

  • 24 Iunie 2019 15:17
Rusia denunță instalarea sistemelor balistice în Europa de Est și avertizează SUA cu o criză gravă

Criza rachetelor cubaneze s-ar putea repeta din cauza instalării de către Statele Unite a sistemelor balistice în Europa de Est, a avertizat, luni, Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, potrivit Mediafax.

"În privința planurilor Statelor Unite, Casa Albă, Pentagonul și Secretariatul internațional NATO ne transmit că nu există intenții de a instala viitoare sisteme de rachete în Europa. (...) Dar trebuie să ne pregătim pentru cel mai urât scenariu. Nu există planuri, dar sistemele de lansare Mk-41 sunt o realitate. Intențiile NATO au fost agresive și rămân așa. Dacă se ajunge la instalarea de astfel de sisteme, situația nu doar că se va înrăutăți, ci se va agrava la maxim, astfel că ne putem regăsi în situația unei crize a rachetelor destul de asemănătoare cu cea din Caraibe", a declarat Serghei Riabkov, potrivit agenției Tass, referindu-se la riscul anulării Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF).

"Criza Rachetelor Cubaneze", cunoscută și sub numele de "Criza din Caraibe", a avut loc în perioada 16-28 octombrie 1962, după ce Statele Unite au descoperit că Uniunea Sovietică (URSS) instalase rachete în Cuba. Aceasta este considerată cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece.

Președintele Vladimir Putin a semnat, în martie, un decret care prevede suspendarea participării Rusiei la Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), după decizia similară a Statelor Unite.

Sursa: Mediafax

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău