Rusia, condamnată din nou la CEDO pentru "tratamente degradante" aplicate lui Aleksei Navalnîi

  • 10 Noiembrie 2020 17:10
Rusia, condamnată din nou la CEDO pentru

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat din nou Rusia, marți, pentru "tratamente degradante" aplicate lui Aleksei Navalnîi, principalul opozant al Kremlinului, relatează AFP, citată de Agerpres.

Victimă la sfârșitul lunii august a unei otrăviri a cărei responsabilitate el o atribuie Kremlinului, Aleksei Navalnîi și un alt opozant, Vadim Gunko, au sesizat CEDO după ce au fost maltratați în timpul arestării lor în timpul unei demonstrații, pe 6 mai 2012, la Moscova. Cei doi voiau să denunțe fraudele electorale comise, potrivit lor, în timpul alegerilor prezidențiale din martie 2012 în Rusia.

Aleksei Navalnîi și Vadim Gunko au fost apoi reținuți peste noapte la o secție de poliție și apoi condamnați administrativ pentru refuzul respectării "somațiilor legale ale poliției", conform CEDO.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cu sediul la Strasbourg, estul Franței, a considerat în unanimitate că Rusia a încălcat dispozițiile Convenției europene pentru drepturile omului privind interzicerea tratamentelor inumane sau degradante, dreptul la libertate și securitate, la un proces echitabil și la libertatea de întrunire.

CEDO a precizat că s-a bazat pe o înregistrare video a arestării opozantului rus postată pe internet care arată momentul în care polițiștii "i-au răsucit brațul lui Navalnîi, făcându-l pe acesta să țipe" de durere, estimând că aceste "manevre de reținere" nu erau "strict necesare" deoarece nu exista o "rezistență vizibilă".

Potrivit deciziei instanței, Rusia va trebui să plătească daune morale de 8.500 de euro lui Aleksei Navalnîi și 7.500 de euro lui Vadim Gunko.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău