Rusia ar putea accepta evacuarea armamentului și trupelor din Transnistria, iar raioanele din stânga Nistrului vor reveni în subordinea Chișinăului în 2023 (Revista presei)
-
15 Noiembrie 2022 09:42
Occidentul i-ar fi făcut lui Vladimir Putin o propunere tentantă pentru a pune capăt războiului din Ucraina, iar printre condiționalități se numără și evacuarea armamentului și trupelor din Transnistria.
Ziarul Național scrie că, Rusia ar putea accepta evacuarea armamentului și trupelor din Transnistria, iar raioanele din stânga Nistrului vor reveni în subordinea Chișinăului în 2023.
Occidentul i-ar fi făcut lui Vladimir Putin o propunere tentantă pentru a pune capăt războiului din Ucraina, iar printre condiționalități se numără și evacuarea armamentului și trupelor din Transnistria. Mai mult, înțelegerea prevede că Rusia nu va crea impedimente pentru reintegrarea R. Moldova pe cale pașnică în 2023. Dezvăluirile au fost făcute politologul, istoricul, ex-profesorul MGIMO Valeri Solovei, pe canalul său de Youtube.
Potrivit lui Solovei, Vestul a cerut ca Rusia să se retragă din regiunile ocupate, dar nu și din Crimeea, care ar putea deveni o zonă demilitarizată.
„Această propunere, care a fost coordonată cu Ucraina, nu este altceva decât capitularea Federației Ruse. Nu este doar capitularea Kremlinului, dar a Federației Ruse în întregime. Acum vă spun condițiile puse Rusiei. Occidentul a cerut ca Rusia să se retragă din regiunile ocupate, dar nu și din Crimeea, care ar putea deveni o zonă demilitarizată. Statutul Crimeii nu va fi abordat cel puțin șapte ani. Totodată, flota rusă trebuie să părăsească Crimeea. La granița Rusiei cu Ucraina, dar și cea a Ucrainei cu Belarus va fi creată o fâșie de 100 km (în interiorul statelor), iar în această zonă nu trebuie să fie plasat armament greu. Apropo, șase țări s-au oferit în calitate de garant al acestei înțelegeri.
De asemenea, mai este o condiție pusă de Occident. Rusia trebuie să părăsească Transnistria. Se are în vedere scoaterea din Transnistria a armamentului și militarilor de acolo. Astfel, în 2023, Transnistria se integrează în componența R. Moldova, iar Rusia se obligă să nu pună nicio piedică”, a menționat Solovei.
Curtea Constituțională anunță că a solicitat opinia Partidului „ȘOR” și a altor autorități publice cu privire la sesizarea privind verificarea constituționalității formațiunii.
Curtea Constituțională anunță că în procedura instituției se află spre examinare sesizarea depusă de Guvern privind verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”. CC menționează că în legătură cu această cauză au fost solicitate opinii din partea Partidului „Șor” și a altor autorități publice cu privire la sesizarea menționată, scrie Ziarul de Gardă.
„În procedura Curții se află spre examinarea sesizarea nr. 184h/2022 referitoare la verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”. În legătura cu această cauză au fost solicitate opinii de la partidul vizat și de la autorități. Evoluția cauzei va fi reflectată pe pagina web a Curții Constituționale”, anunță Curtea într-un comunicat.
Deputatul PAS Dorian Istratii a oferit detalii, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei”, de la Jurnal TV, despre ședința nocturnă de ieri de la Președinție. Astfel, potrivit acestuia, oficialii au discutat despre securitatea Republicii Moldova, iar anumite decizii nu au fost luate deocamdată.
„A fost o solicitare din partea președintei (n.r: Maia Sandu) de a discuta. Am vorbit despre ce decizii să luam pe viitor, pentru a evita anumite riscuri. Nu este prima data când ne întâlnim duminică. Ne-am întrunit pentru decizii de securitate a țării... Sunt anumite chestiuni care nu pot fi comunicate imediat. Noi nu am luat anumite decizii în cadrul ședinței nocturne de ieri... Nu vrem să schimbăm Guvernul. Vrem să vedem unde este problema, pentru a o rezolva. A fost o discuție foarte sinceră” a spus Dorian Istratii.
Faptul că Dorin Recean ar putea fi numit prim-ministru este un fals și doar un zvon, potrivit lui Istrati.
Directorul SIS, Alexandru Musteță a declarat că se va adresa companiei ce deține aplicația Telegram pentru a cere informații dacă au fost sparte conturile mai multor demnitari moldoveni direct pe serverul acesteia.
Până când persoanele care au spart canalele de Telegram ale ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, și consilierului prezidențial Dorin Recean și au publicat presupusele lor convorbiri nu vor ieși în public și nu vor aduce dovezi cu privire la veridicitatea informațiilor publicate, acestea vor fi considerate drept dubioase. Declarația a fost făcută de directorul SIS, Alexandru Musteță, în cadrul unei emisiuni de la Pro TV. Potrivit lui, principalul suspect că ar sta în spatele acestor atacuri ar fi FSB-ul rusesc, care ar avea intenția să provoace destabilizare în R. Moldova.
”Din punct de vedere a activității contrainformative, informația este arma principală. Este o regulă că orice informație dintr-o sursă anonimă, care nu poate fi verificată, este o informație periculoasă și, deobicei, produce, mai degrabă, dezinformare. De aceea, noi avem dubii cu privire la veridicitatea informațiilor publicate, or, având acces la un cont de Telegram, poți crea comunicare. Și atunci e greu de demonstrat ce este veridic sau nu. În cazul în care apare un portal, despre care nimeni nu-și asumă că face această scurgere, pentru noi e mai mult o informație cu caracter dubios decât care merită luată în serios. veridicitatea informației date poate să fie confirmată doar de către cei care au publicat-o. Ei trebuie să iasă și să prezinte dovezi că este veridică. În rest, este o informație publicată anonim, fără posibilitatea de a fi verificată” a declarat Musteață.