Rusia ar încerca să folosească scenariul din SUA, atacând cu știri false alegerile din Olanda, Franța și Germania

  • 02 Februarie 2017 17:06
Rusia ar încerca să folosească scenariul din SUA, atacând cu știri false alegerile din Olanda, Franța și Germania

„Rusia încearcă să influențeze rezultatul alegerilor care vor avea loc anul acesta în Franța, Germania și Olanda, folosindu de știri false”, atenționează The Telegraph.

Uniunea Europeană ar planifica alocarea mai multor fonduri pentru East StratCom, serviciul de contracarare a dezinformării, pe fondul temerilor că Rusia va viza alegerile din Franța, Germania și Olanda, scrie The Telegraph.

„Există o enormă campanie de dezinformare de amploare, cel puțin parțial organizată, împotriva UE, a politicienilor săi și a principiilor sale”, a declarat o sursă apropiată de grupul operativ revistei germane Der Spiegel.

Este „foarte probabil" că Rusia va încerca să influențeze alegerile europene, așa cum a făcut-o în SUA”, insistă sursa citată.

Ținta numărul unu este Angela Merkel, care a fost supusă unui „bombardament” de știri false, legate de politica ei cu privire la refugiați și de sprijinul acesteia pentru sancțiunile economice împotriva Rusiei.

Dezinformarea ar fi, astfel, „o parte a politicii de stat” și un „instrument militar” pentru Kremlin.

Un raport al agențiilor de informații americane, de la începutul lunii ianuarie, a constatat că Vladimir Putin a ordonat personal „o campanie de influențare a alegerilor prezidențiale".

Serviciile secrete germane au avertizat încă de anul trecut că hackerii ruși ar putea încerca să influențeze alegerile din țară, în septembrie.

Dar, temerile sunt acum în creștere, legat de efectul știrilor false, după ce o știre falsă conform căreia cea mai veche biserică din Germania a fost incendiată de 1.000 de musulmani ce strigau Allahu Akbar, a fost răspândită.

East StratCom, instituit de UE în 2015 pentru a combate propaganda și dezinformarea rusească, spune că a găsit deja dovezi ale unei campanii masive de știri false ce țintesc țările europene.

Experții unității au găsit mai mult de 2500 de exemple de „povești în contradicție directă cu fapte publice”, traduse în 18 limbi diferite, într-un termen de doar 15 luni.

„Poveștile” au fost repetate zilnic și reproduse în mai multe limbi.

Știrile false descoperite de serviciul de contracarare a dezinformării au o gamă largă cum ar fi teorii ale conspirației despre cine a doborât zborului MH17 deasupra Ucrainei sau afirmații că UE va interzice oamenii de zăpadă deoarece ar fi un simbol al rasismului.

Acestea includ, de asemenea, un film fals plin de teroare care amenință cu atacuri Olanda, dacă țara va sprijini un acord de asociere al UE cu Ucraina.

„Nu există nici o îndoială că această campanie de dezinformare pro-Kremlin, este o strategie orchestrată", scrie pe site-ul său grupul de lucru care face parte din Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE), serviciul diplomatic al UE.

 „Scopul acestei campanii de dezinformare este de a slăbi și de a destabiliza Occidentul, prin exploatarea diferențelor existente sau crearea unora noi artificiale.”

„Adesea, sunt utilizate minciuni elementare, cu scopul de a denigra o anumită persoană, un grup politic sau un guvern.”

„O altă strategie este răspândirea a cât mai multe mesaje contradictorii, pentru a convinge publicul că există atât de multe versiuni ale evenimentelor, încât este imposibil să se afle adevărul.”

Serviciul ceh de inteligență a declarat, într-un raport din 2015, că obiectivul dezinformării Kremlinului este de a „slăbi voința societății de rezistență sau de confruntare”.

Cea mai mare parte a dezinformării rusești este răspândit în UE de „actori interni”, care repetă în mod independent, puncte de discuție care apar în primul rând pe surse de știri rusești de stat, deoarece acestea le convin din punct de vedere ideologic, a declarat Jakub Janda, un director adjunct al think-tank-ului valorilor europene din Praga, care monitorizează eforturile rusești suspectate de dezinformare și lucrează în strânsă colaborare cu grupul de lucru al UE.

Acesta l-a numit pe Milos Zeman, presedintele eurosceptic al Republicii Cehe, ca un exemplu al unui politician european de rang înalt care „copie mesajele rusești și ajută politica externă a Rusiei prin repetarea punctelor sale de discuție referitoare la Siria și Ucraina”.

Serviciul European de Acțiune Externă ar planifica să realoce fonduri către East StratCom, pentru a contracara amenințarea din cadrul bugetului existent, după ce statele membre au respins o propunere de a stimula finanțarea acesteia de 800.000 € anul trecut.

Un purtător de cuvânt al SEAE a declarat că finanțarea a făcut parte dintr-o „reorganizare generală a bugetului”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău