Rusia ar fi început să livreze Iranului sisteme avansate de apărare aeriană

  • 06 August 10:40
Rusia ar fi început să livreze Iranului sisteme avansate de apărare aeriană

Rusia ar fi început să livreze echipamente de apărare aeriană și radare avansate Iranului, ca răspuns la o solicitare a autorităților de la Teheran, informează publicația americană New York Times, citând surse iraniene, inclusiv un membru al Corpului Gardienilor Revoluției (IRGC).

Informația apare în contextul vizitei la Teheran a fostului ministru al apărării rus Serghei Șoigu, un apropiat al președintelui Vladimir Putin, pe fondul tensiunilor în creștere în Orientul Mijlociu, după ce Iranul a amenințat cu o ripostă împotriva Israelului pentru asasinarea liderului politic al grupării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, săptămâna trecută la Teheran, informează postul de televiziune israelian i24News și portalul Ynet, citate de Agerpres.

Cu ocazia întâlnirii avute luni cu Serghei Șoigu, în prezent secretar al Consiliului Securității Rusiei, noul președinte iranian Masoud Pezeshkian a exprimat dorința țării sale de a consolida relația cu Rusia, pe care a calificat-o drept „partener strategic”.

Rusia face parte dintre țările care a susținut națiunea iraniană în momente dificile”, a afirmat el, conform unor media de stat de la Teheran.

La rândul său, Serghei Șoigu l-a asigurat că Rusia este pregătită „să coopereze pe deplin cu Iranul în diferite domenii”.

Președintele iranian a profitat de această ocazie pentru a critica acțiunile Israelului în Fâșia Gaza și eliminarea liderului politic al grupării palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, miercurea trecută la Teheran, calificându-le drept „încălcări flagrante ale legilor și reglementărilor internaționale”. El a subliniat de asemenea că pozițiile comune ale Iranului și Rusiei în favoarea unei lumi multipolare „vor conduce, cu siguranță, la o mai mare securitate și pace mondială”.

Iranul atribuie Israelului moartea lui Haniyeh, ucis miercurea trecută după ceremonia de învestire a președintelui Masoud Pezeshkian la Teheran, deși guvernul de la Tel Aviv nu și-a asumat acest atentat, spre deosebire de eliminarea cu o zi înainte a lui Fuad Shukr, comandant de rang înalt al grupării șiite pro-Iran din Liban, Hezbollah, într-un atac asupra unei clădiri de la o periferie a Beirutului.

Rusia are probleme financiare și, deși menține legături economice și culturale cu Israelul, Moscova nu poate să-și permită să respingă cererea de ajutor din partea Iranului, căci se bazează în mare măsură pe dronele iraniene în războiul său în Ucraina”, a declarat un responsabil din cadrul unei companii israeliene de consultanță pe probleme de securitate și serviciile de informații, citat de Ynet.

Moscova, care a sprijinit pe larg gruparea palestiniană Hamas și pe aliații săi după masacrul comis de aceasta în comunități din sudul Israelului la 7 octombrie, a condamnat eliminarea lui Haniyeh și a cerut tuturor părților să evite acțiunile care ar putea duce la un război regional mai extins în Orientul Mijlociu, amintesc media israeliene citate.

Responsabili din serviciile de informații occidentale afirmă că legăturile între Moscova și Teheran reprezintă o cooperare strategică aprofundată, motivată de ofensiva rusă avansată în Ucraina și dependența Rusiei de armele iraniene.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Mon
17
Tue
20
Wed
21
Thu
18
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău