Rusia a simulat un atac cu bombardiere strategice asupra Odesei
-
16 Noiembrie 2019 20:28
Bombardiere strategice ruse Tu-22M3 au simulat în cadrul unui exercițiu un atac cu rachete asupra Odesei, oraș-port în sudul Ucrainei, a dezvăluit comandantul șef al marinei ucrainene, amiralul Igor Voroncenko, citat vineri de agenția de presă Lb.ua și publicația Segodnia.ua, preluat de AGERPRES.
Avioane strategice ruse au simulat tiruri cu rachete la 60 km de Odesa, după care s-au întors și au zburat în direcția Strâmtorii Bosfor, a indicat amiralul ucrainean într-un raport prezentat joi în cadrul celei de-a treia Conferințe pentru securitatea maritimă desfășurată în aceeași zi la Odesa, precizând că "aceste exerciții provocatoare" au avut loc la 10 iulie.
În raportul său, șeful Forțelor navale ucrainene s-a axat pe consolidarea prezenței militare a Rusiei în Marea Neagră.
În cei cinci ani care s-au scurs de la anexarea Crimeii, Rusia a consolidat capacitățile Flotei sale în Marea Neagră, sporind numărul navelor de război de la 34 la 49, inclusiv a numărului de submarine, de la unu la șapte, a afirmat amiralul Voroncenko, citat de publicația Dumskaia.net.
Toate navele noi intrate în dotarea Flotei ruse din Marea Neagră - corvete, fregate și submarine - sunt echipate cu rachete de croazieră "Kalibr", cu lansare de pe o platformă maritimă. La ora actuală, Flota rusă cu baza la Sevastopol (Crimeea) dispune de 72 de rachete "Kalibr", dar - conform planurilor sale de echipare militară - este prevăzut ca în 2020 numărul lor să crească la 170, potrivit amiralului.
Prin intermediul sistemelor antinavă, Rusia controlează întregul bazin al Mării Negre, a avertizat comandantul șef al marinei ucrainene. Sistemele antiaeriene S-400, desfășurate în Crimeea, urmăresc ținte aeriene la o distanță de până la 600 km și sunt capabile să le lovească la o distanță de 240 km.
În prezent, Rusia construiește un sistem de detectare maritimă, format din stații subacvatice automate staționare, a declarat el. În spațiul aerian al Crimeii, în timpul exercițiilor recente au fost observate până la o sută de avioane - bombardiere, avioane de vânătoare și avioane de atac.
Mai mult, atrage atenția amiralul Voroncenko, rușii testează cu regularitate noi tipuri de armament, cel mai recent au efectuat teste cu rachete-torpilă.
În pofida eforturilor de reglementare a conflictului din estul Ucrainei, Moscova dispune în apropiere de frontiera ucraineană de 28-30 de grupuri tactice pregătite de luptă, afirmă același înalt responsabil militar ucrainean, dar - conform unor experți de la Kiev - nu pentru a invada Ucraina, ci ca pe un "factor de intimidare și presiune".
Rămâne tensionată și situația din Marea Azov. Din cauza blocării traficului prin strâmtoarea Kerci, doar anul acesta porturile Mariupol și Berdiansk au pierdut 43% din venituri, a adăugat amiralul Voroncenko.
Încă în martie, Viktor Bondarev, președintele Comisiei de Apărare și Securitate din Consiliul Federației (camera superioară a parlamentului rus), declarase că Rusia a desfășurat deja bombardiere Tu-22M3 în Crimeea, amintește Dumskaia.net. Tot atunci, oficialul rus indicase că, în Crimeea, au fost instalate și sisteme de rachete operațional-tactice Iskander-M (SS-26, în codificarea NATO).