Rusia a înființat o organizație paramilitară în Transnistria (Ziarul Național)
-
25 Iunie 2014 09:06
REVISTA PRESEI DIN 25 IUNIE
Rusia a înființat o organizație paramilitară în Transnistria, scrie Ziarul National. Aceasta va avea menirea să pregătească adolescenții înainte ca ei să facă serviciul militar. Organizația va purta denumirea sovietică „Zvezda” și a fost prezentată la o tabără „patriotică” din stânga Nistrului. Instituția va colabora cu forțele armate, aeriene și navale din stânga Nistrului, iar membrii ei vor activa ca voluntari.
Vasile Gârneț observa in Ziarul National ca moldovenii au avut mereu o dilemă legată de ultima decadă a lunii iunie, când trebuiau să marcheze două date cruciale începutul „marelui război pentru apărarea patriei” - 22 iunie 1941, în timp ce ziua de 28 iunie însemna „eliberarea Basarabiei de către armata roșie și alipirea ei la patria sovietică”, puțini conaționali de-ai noștri recunoscînd ca, de fapt ,pe 28 iunie 1940 avusese loc un act de ocupație, nu de eliberare. Însa, subliniaza autorul, între cele două date fatidice se va interpune ziua de 27 iunie 2014, în care Republica Moldova va semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Simbolismul acestei ultime „apariții” calendaristice marchează o benefică discontinuitate, o alegere lipsită de dubii: R. Moldova se alătură națiunilor europene civilizate care au învins fascismul în cel de-al Doilea Război Mondial și au condamnat crimele și atrocitățile comunismului.
Președintele țării nu va participa la semnarea Acordului de Asociere în Bruxelles, titreaza Timpul. Nicolae Timofti va rămâne în țară, să se bucure alături de cetățeni de semnarea documentului, a declarat consilierului prezidențial, Vlad Țurcanu, subliniind că este o decizie politică, pe care șeful statului și-o asumă și pe care o consideră corectă și benefică pentru Republica Moldova.
Timpul mai scrie despre banii din Fondul de Rezervă destinați pentru situații excepționale - o bună parte din aceștia au fost cheltuiți pentru deplasări, evenimente științifico-culturale și ceremonii și mai puțin pentru acoperirea cheltuielilor privind lichidarea consecințelor calamităților naturale, relevă publicația.
Un studiu făcut public de Biroul Național de Statistică arată că petrecem prea puțin timp în beneficiul nostru, scrie Adevarul. În schimb, îl pierdem pe munci casnice și activități nesănătoase. Autorii cercetării susțin că fiecare a șasea femeie (din zece) și fiecare al optulea bărbat e de părere că starea sa de sănătate e șubredă. Sportul însă este practicat de fiecare al treilea orășean și fiecare al optulea locuitor de la sate, iar timpul liber ni-l petrecem la un pahar de băutură cu prietenii și în fața televizorului sau a calculatorului. 0,45% dintre cei de la oraș merg la teatru și la cinema, iar 0,2% dintre locuitorii din mediul rural aleg astfel de activități recreative.
Intrăm în Europa fără oameni, titrează EVZ. Dacă, acum câțiva ani, satele erau pline de oameni, zeci de copii se jucau pe ulițe, tineretul ieșea la întâlniri, acum nu mai este nimic din toate acestea. Pe oameni nu-i întoarcem înapoi cu minciuni și promisiuni. Aceasta este cea mai grea misiune a actualei conduceri și a celor care vor să vină, să-i readucă pe moldoveni acasă. Pentru că, altfel, ce rost are să intrăm în UE fără populație?