Ruptura diplomatică dintre Armenia și Rusia se adâncește după vizita unei delegații armene în Ucraina

  • 10 Iunie 16:21
Ruptura diplomatică dintre Armenia și Rusia se adâncește după vizita unei delegații armene în Ucraina

Relațiile deja tensionate între Rusia și Armenia s-au deteriorat în mod semnificativ în urma unei dispute diplomatice asupra reacției Armeniei la invazia rusă la scară largă asupra Ucrainei, informează luni dpa, transmite Agerpres.

Ruptura diplomatică s-a adâncit după ce oficiali armeni au vizitat orașul ucrainean Bucea, ceea ce a determinat Rusia să trimită o notă de protest Ministerului de Externe armean, a anunțat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse duminică seara pe Telegram, potrivit G4Media.

Vizita la Bucea a fost „un pas cu adevărat neprietenos”, a scris Zaharova.

Bucea, o localitate din suburbia Kievului, a atras atenția comunității internaționale după ce trupurile a peste 400 de civili, care ar fi fost masacrați de trupele ruse, au fost descoperite acolo după ce Moscova și-a retras forțele armate, în primăvara lui 2022.

În timpul vizitei la Bucea în urmă cu câteva zile, o delegație armeană a asigurat Kievul de solidaritatea sa „împotriva agresiunii ruse”. Din delegația a făcut parte și ambasadorul Armeniei la Kiev, Vladimir Karapetian.

Istoric, Rusia era văzută ca un protector al Armeniei și menține acolo o bază militară. Însă relațiile s-au răcit după ce prim-ministrul prooccidental Nikol Pașinian a venit la putere la Erevan.

Armenia s-a simțit abandonată de Rusia, mai ales în timpul conflictului său cu Azerbaidjanul asupra provinciei Nagorno-Karabah.

În urma înfrângerii sale după ofensiva majoră a Azerbaidjanului în Karabah, anul trecut, Armenia pune tot mai mult sub semnul întrebării statutul său de membru în Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, o alianță militară dominată de Moscova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
9
Tue
11
Wed
12
Arhivă Radio Chișinău