Rudele unui deținut de la Tiraspol solicită sprijinul Chișinăului
-
11 Februarie 2013 15:06
Rudele unui om de afaceri, deținut de aproape 2 ani în închisoarea numărul 3 de la Tiraspol, solicită autorităților de la Chișinău să se implice pentru eliberarea acestuia.
Părinții lui Vitalie Eriomenco acuză, totodată, Ministerul de Interne al Republicii Moldova că a transmis datele personale ale familiei sale, administrației separatiste din Transnistria.
Omul de afaceri este acuzat că ar fi furat peste un milion și jumătate de dolari de la firmele pe care le administra în orașul Slobozia. Vitalie Eriomenco riscă până la 20 de ani de detenție, în închisorile din stânga Nistrului.
Familia lui Vitalie Eriomenco susține că acesta a fost arestat ilegal și a fost forțat să își recunoască vina. Scopul ar fi fost deposedarea lui de bunuri, în favoarea unui partener de afaceri, Victor Petriman, care este și consilier raional. Potrivit tatălui deținutului de la Tiraspol, Tudor Eriomenco, multiplele apeluri pe care le-au făcut către autoritățile de la Chișinău, au rămas fără răspuns. Mai mult, șeful Poliției Criminale de la Chișinău, colonelul Gheorghe Tretiacov, a transmis miliției transnistrene un set de acte cu date personale ale familiei sale.
Juristul Asociației Promo Lex și avocatului lui Vitalie Eriomenco la CEDO, Alexandru Zubco, a declarat că procurorii au refuzat inițierea unei anchete penale pe numele lui Gheorghe Tretiacov, iar o altă anchetă internă a Ministerului de Interne, a concluzionat că șeful poliției criminale nu este vinovat în acest caz.
Ministerul de Interne nu a comentat aceste declarații. Anterior, colonelul Tretiacov, a afirmat că angajații MAI ar fi admis o greșeală tehnică în antetul scrisorii. El a adăugat că, în baza unor acorduri, cu organele din stânga Nistrului se colaborează doar în ceea ce privește combaterea criminalității.
Rudele lui Vitalie Eriomenco au anunțat că vor picheta marți, 12 februarie, sediul Guvenului și vor solicita o întrevedere cu primul ministru, Vlad Filat. Cauza Eriomenco împotriva Republicii Moldova și a Federației Ruse, a fost expediată la CEDO și este examinată în regim prioritar.