Șeful poliției de frontieră a fost sancționat cu mustrare aspră, iar un secretar de stat urmează să fie demis, în urma tragediei produsă pe Aeroportul Internațional Chișinău

  • 04 Septembrie 2023 15:01
Șeful poliției de frontieră a fost sancționat cu mustrare aspră, iar un secretar de stat urmează să fie demis, în urma tragediei produsă pe Aeroportul Internațional Chișinău

Șeful Inspectorului General al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a fost sancționat cu mustrare aspră, iar un secretar de stat de la Ministerul de Interne urmează să fie demis, în urma tragediei care s-a produs în iunie pe Aeroportul Internațional Chișinău. Anunțul a fost făcut de către ministrul de Interne, Adrian Efros, într-o conferință de presă, în care a prezentat rezultatele anchetei privind acest incident. Potrivit lui, comisia specială de anchetă a stabilit abateri la nivelul securității, precum managementul defectuos, deficitul de angajați, dotarea insuficientă a personalului și lipsa instruirilor.

În urma anchetei inițiate de autorități pe marginea tragediei din luna iunie de la Aeroportul Internațional Chișinău, în urma căreia au decedat două persoane, nouă angajați din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră au fost sancționați disciplinar – cinci cu mustrare aspră, iar patru au fost demiși, a declarat ministrul de Interne, Adrian Efros. S-a ales cu mustrare și șeful Inspectorului General al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a spus ministrul:

În contextul abaterilor disciplinare comise, șeful Inspectorului General al Poliției de Frontieră a fost sancționat cu mustrare aspră. Urmează a fi înaintată propunerea către Guvern cu privire la demisia secretarului de stat responsabil de acest domeniu și anume elaborarea politicilor de siguranță și ordine publică, în contextul controlului slab de implementare a politicilor elaborate în cadrul MAI pe segmentul dat”, a declarat Adrian Efros.

Potrivit ministrului, comisia specială de anchetă a stabilit un șir de abateri și deficiențe, precum nivelul neadecvat de elaborare și implementare a politicilor în domeniul securității și lipsa reglementărilor privind modul de gestionare a situațiilor de criză în condițiile în care unicul document la acest capitol datează din 2013 și nu mai corespunde nivelului de risc din acest moment. 

„Managementul organizațional și operațional defectuos al Sectorului Poliției de Frontieră, dotarea insuficientă Sectorului Poliției de Frontieră, inclusiv în contextul concesionării aeroportului. Toate abaterile au fost condiționate în mare parte  de deficitul pronunțat de personal, deficitul este 37,2%, lipsa instrucțiunilor și instruirilor  în scopul dezvoltării capacităților de intervenție profesională a personalului Sectorului Poliției de Frontieră”, a spus Adrian Efros.

Printre acțiunile de prevenție întreprinse de autorități în urma acestui incident, ministrul a precizat că au fost dublate echipele IGP de patrulare și de reacție operativă și au fost instituite posturi temporare cu echipe, inclusiv din cadrul Brigăzii „FULGER”. De asemenea, a fost asigurat accesul statului la resursele financiare din taxa securității aeronautice pentru dotarea corespunzătoare a Inspectorului General al Poliției de Frontieră. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:5,66 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău