Rosian Vasiloi, despre informațiile potrivit cărora foarte mulți cetățeni părăsesc R. Moldova, în contextul războiului din Ucraina: Este o migrație normală la frontieră. Nu e o situație alarmantă pentru cetățenii noștri în această perioadă

  • 08 Martie 2022 13:40
Rosian Vasiloi, despre informațiile potrivit cărora foarte mulți cetățeni părăsesc R. Moldova, în contextul războiului din Ucraina: Este o migrație normală la frontieră. Nu e o situație alarmantă pentru cetățenii noștri în această perioadă

Culoare verzi pentru trenuri și autocare care asigură transportul refugiaților din Ucraina spre România sunt deschise de duminică, iar de astăzi aceste culoare verzi sunt disponibile și pentru mijloacele de transport mici. Anunțul a fost făcut de către șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, la emisiunea „Interviul săptămânii”  de la Radio Chișinău. 

Șeful Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi a declarat că situația cu refugiații de la graniță este sub control și că autoritățile încearcă să fluidizeze traficul, dar și să-i ajute pe cetățenii ucraineni să se deplaseze prin acele coridoare verzi, stabilite de comun acord cu România. De marți culoarele verzi destinate refugiaților sunt disponibile și pentru mașinile mici.

Primul exercițiu a fost crearea acelei gări improvizate din localitatea Palanca unde toți cetățenii care traversează frontiera de stat sunt transportați în această gară, de unde autocarele, urmare a contactelor stabilite cu colegii noștri din România, îi duc direct spre punctele de trecere stabilite: Giurgiulești, Cahul, Sculeni sau Leușeni. Al doilea coridor ține de mijloacele de transport mici, începând de ziua de astăzi, toți cei care traversează frontiera de stat sunt informați spre ce punct de trecere se deplasează, li se eliberează la necesitate și un tichet, astfel ca pe parcursul traseului, colegii de la INSP să poată direcționa spre aceste puncte, pentru ca noi să scoatem presiunea spre exemplu de pe punctul de trecere Leușeni-Albița, unde sunt trimise în mare parte acele autocare care pleacă spre România. Al doilea culoar verde ține de transportarea cetățenilor din punctul de trecere Palanca-Maiaki-Udobnoe către gara feroviară de la Căușeni, unde sunt îmbarcați în tren și care îi duce pe acești cetățeni către  Ungheni, ulterior Iași, gara de la Socola. Am creat locuri suplimentare de muncă pentru punctul de trecere Ungheni-Iași, ca să facem față, pentru că numărul cetățenilor este destul de mare, peste 1000 de persoane în fiecare tren. În mare parte, locurile de muncă sunt în exterior, identificăm persoanele, apoi actele sunt introduse în sistemul informațional integrat al Poliției de Frontieră, ca să scoatem presiunea aflării persoanelor în uniformă în vagoane, pentru că oamenii și așa sunt stresați din cauza războiului din Ucraina”, a declarat Rosian Vasiloi.

Șeful Poliției de Frontieră a infirmat unele informații, potrivit cărora s-ar înregistra și un număr mare de cetățeni ai Rep. Moldova care părăsesc țara. Rosian Vasiloi a spus că nu există temeiuri de îngrijorare.

„Nu sunt cifre ieșite din comun. Este o migrație normală de frontieră. Unii cetățeni din Rep. Moldova locuiesc pe malul stâng, lucrează pe malul drept. Nu sunt statistici care pot să ne îngrijoreze. Aici chiar vreau să liniștesc spiritele în acest sens. Nu e o situație alarmantă pentru cetățenii noștri în această perioadă”, a menționat 

Din 24 februarie, pe sectorul frontierei de stat cu Ucraina, în Republica Moldova au intrat peste 273 de mii de cetățeni, dintre care peste 243 de mii sunt cetățeni ucraineni. Până în această dimineață la ora 9, circa 100 de mii de ucraineni mai erau în Republica Moldova, dar aceste date se schimbă din oră în oră.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău