Romano-catolicii sărbătoresc duminică Paștele

  • 04 Aprilie 2015 11:19
Romano-catolicii sărbătoresc duminică Paștele

Creștinii romano-catolici din toată lumea sărbătoresc duminică, 5 aprilie, Învierea Domnului.

Contactat de IPN, Excelența Sa Episcopul Romano-Catolic de Chișinău, Anton Coșa, a spus că sărbătoarea Învierii începe de sâmbătă seara, când creștinii vin la Vigilia Pascală, la ora 20.00.

Liturghia din noaptea Învierii este cea mai lungă din tot anul și aduce rânduieli care sunt proprii și Bisericii Creștin-Ortodoxe. O diferență este că romano-catolicii nu au Foc Haric adus de la Ierusalim. Episcopul aprinde lumânarea pascală pe care o binecuvântează și împarte Lumină Sfântă credincioșilor.

Excelența Sa Episcopul Anton Coșa spune că în duminica Învierii la Catedrala Providența Divină din Chișinău au loc liturghii oficiate în limba poloneză, rusă și română. După fiecare slujbă are loc binecuvântarea alimentelor pascale. În Republica Moldova, creștinii romano-catolici aduc la biserică pască, ouă roșii și alte produse alimentare. Spre deosebire de catolicii din Occident, cei din estul Europei au preluat această tradiție, care este mai mult una locală, de la ortodocși. Catolicii din Occident pun pe masa de Paști cozonacul numit „Colombo” și ouă de ciocolată, în locul ouălor roșii.

„La această sărbătoare le spun de fiecare dată credincioșilor să fim mai atenți cu cei din jurul nostru, cei care au mai mare nevoie”, a spus Episcopul Anton Coșa, precizând că atât comunitatea romano-catolicilor, cât și alte organizații vor organiza mese de Paști pentru nevoiași.

Din această duminică pentru catolici începe perioada numită „Săptămâna Albă”, în care se propovăduiește venirea lui Iisus Hristos pe pământ și cum a pregătit apostolii pentru misiunea lor. Episcopul a spus că practic toată săptămâna care urmează vor fi sărbători, iar creștinii vor putea veni la slujbele ținute dimineața și seara. „Mă adresez tuturor fraților și creștinilor noștri să fie conștienți că frații noștri ortodocși se află în perioada de dinainte de Paști, Săptămâna Patimilor, și să fim un pic mai atenți în manifestările noastre să nu deranjăm spiritul de rugăciune și de interiorizare”, a spus Episcopul.

În Republica Moldova sunt peste 20 de mii de credincioși romano-catolici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău