România și alte 22 de țări UE au semnat scrisoarea pentru relansarea apărării europene
-
13 Noiembrie 2017 15:00
Miniștrii de Externe și ai Apărării din 23 de țări ale UE, inclusiv Teodor Meleșcanu și Mihai Fifor din partea României, au semnat scrisorile de notificare a Cooperării Structurate Permanente (PESCO) în domeniul apărării la nivelul Uniunii Europene în ceea ce ar putea reprezenta piatra de temelie a unei arhitecturi de securitate pentru întreaga Europă.
Ceremonia de semnare a acestor scrisori a avut loc înaintea reuniunii comune a miniștrilor afacerilor externe și miniștrilor apărării. Din partea României, au semnat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, și ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor.
“România se alătură PESCO! Ministrul Afacerilor Externe Teodor Meleșcanu și ministrul Apărării Mihai Fifor au semnat notificarea. Suntem ambițioși împreună pentru o Europă puternică”, a anunțat Reprezentanța Permanentă a României la UE.
”23 de țări membre au semnat notificarea comună asupra Cooperării Structurate Permanente (PESCO) și au înmnânat-o Înaltului Reprezentant al UE și Consiliului”, informează un comunicat remis CaleaEuropeana.ro.
Cele 23 de țări sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Ungaria.
”Alte țări se pot alătura inițiativei”, confirmă Consiliul UE.
”Așadar, lansăm o nouă pagină pentru Apărarea Europeană și cred că aceasta va fi știrea zilei”, a precizat șefa diplomației europene, Federica Mogherini, care a anunțat că peste 50 de proiecte concrete în domeniul capabilităților și în domeniul operațiunilor urmează a fi demarate după lansarea oficială a PESCO.
Semnarea PESCO – un instrument prevăzut de Tratatul de Funcționare al UE pentru a stimula dezvoltarea capabilităților de apărare la nivel european – survine la un an distanță după ce eforturile privind apărarea europeană au fost relansate și la 65 de ani distanță de la eșecul Comunității Europene a Apărării, atunci când planul propus de prim-ministrul francez Rene Pleven pentru o armată pan-europeană și pentru o prevenire a revenirii militarismului german a fost respins de Parlamentul de la Paris.
Cel puțin 20 de țări membre ale UE se vor alătura în lansarea PESCO, susținută puternic de Germania și de Franța, și prin intermediul căreia statele participante își propun, printre altele, reducerea numărului de sisteme de arme, prevenirea duplicărilor militare, îmbunătățirea operațiunilor comune și formarea în comun a ofițerilor militari.